Analýza intrakardiálního elektrogramu v závislosti na transmuralitě ablační léze při katétrové radiofrekvenční ablaci srdečních arytmií

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Katetrizační ablace je unikátní léčebná metoda srdečních arytmií spočívající v postupném vytváření bodových lézí, kterých lze dosáhnout pomocí nitrosrdečně zavedených katétrů. Pro dlouhodobý léčebný efekt je nutno docílit transmurality vytvořených lézí. Stupeň hloubky poškození myokardu se odráží v parametrech snímaného intrakardiálního EKG signálu. Z dosavadních provedených výzkumů je zřejmé, že právě změna ve výchylce a morfologii snímaného ablačního signálu hrají klíčovou roli při posuzování stupně transmurality. Součástí této práce je teoretický úvod do problematiky elektrofyziologie, návrh a realizace metod pro objektivní hodnocení transmurality v časové, frekvenční a časově - frekvenční oblasti. V závěru práce je uvedeno zhodnocení naměřených klinických dat a porovnání účinnosti jednotlivých metod.
Catheter ablation is a unique method for cardiac arrhythmias treatment based on creating spot lesions of radiofrequency energy using intracardiac ablation catheter. Transmurality of these lesions should be achieved for long-term therapeutic treatment effect. The degree of myocardial damage depth is reflected in the parameters of sensed intracardiac ECG. From research studies is evident that the change in morphology and deflection of ablation signal play a key role in the assessment of transmurality. This thesis consists of theoretical introduction to electrophysiology, proposal and realization of methods for objective assessment of transmurality by processing signals in time, frequency and time – frequency domain. The end of this diploma thesis includes the statistical analysis of these clinical dat and comparison of methods.
Description
Citation
ŽBÁNKOVÁ, A. Analýza intrakardiálního elektrogramu v závislosti na transmuralitě ablační léze při katétrové radiofrekvenční ablaci srdečních arytmií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) doc. Ing. Aleš Drastich, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Michal Masařík, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Jaromír Baštinec, CSc. (člen) prof. Ing. Jiří Holčík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-11
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Studentka obhájila diplomovou práci a odpověděla na otázky členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO