Imobilizace pektináz na vybrané nosiče

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Teoretická část této práce pojednává o definici pektinových látek jako substrátů pro pektolytické enzymy. Dále jsou popsány změny vlastností enzymů vlivem imobilizace, různé metody imobilizace a aplikace takto připravených preparátů. Experimentální část se zabývá zkoumáním preparátů připravených imobilizací pektolytického komplexu komerčního preparátu Rohament P sorpcí na polymerní nosič z PET lahví, který je novým patentem VUT. Byla sledována především aktivita enzymových preparátů, která byla stanovována Somogyiho metodou spektrometricky, a to jednak u volného, ale i u imobilizovaných enzymů v závislosti na množství nasorbovaného enzymu na určitou hmotnost nosiče. Také byla sledována změna účinku mezi volným a imobilizovaným enzymem metodou měření poklesu viskozity substrátu v závislosti na degradaci jeho glykosidických vazeb.
The theoretical part of this bachelor thesis deals with the definition of pectin substances as substrates for pectolytic enzymes. It also describes the changes in properties of enzymes due to enzyme immobilization, various methods of immobilization and application of immobilized enzymes. The experimental part examines the preparation by immobilization of commercially used pectolytic complex Rohament P by sorption on the polymeric carrier made of polyethylene tereftalate (PETE) bottles, what is a new patent of BUT. The main observed property was the enzyme activity of all preparations, it was determinated by Somogyi method and spectrometry – for both free and immobilized enzymes in dependence on the quantity of immobilized enzyme adsorbed onto specific weight of carries. The difference in effects change between the free and immobilized enzyme by measuring the viscosity decrease of the substrate depending on the degradation of glycosidic bonds was also studied.
Description
Citation
REICHSTÄDTER, M. Imobilizace pektináz na vybrané nosiče [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie
Comittee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) prof. RNDr. Milan Potáček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-20
Defence
1. Student seznámil členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Student akceptoval všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři. Diskuse doc. Márová: Praktické využití Vašich výsledků ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO