Vlnková filtrace signálů EKG

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá problematikou vlnkových transformací se zaměřením na vlnkové transformace s diskrétním časem (DTWT). Praktická část je zaměřena na realizaci redundantní paketové DTWT a její využití při filtraci signálů EKG. Stěžejní částí práce je navržení wienerovského filtru, využívající redundantní paketovou DTWT, který slouží k odstranění rušení myopotenciálů ze signálů EKG. Samotné řešení je realizováno v programu Matlab. Testování probíhá na knihovně CSE s využitím modelu šumu myopotenciálů, který slouží k zarušení originálních signálů. Pro optimální nastavení parametrů navrženého filtru je využito genetického algoritmu (GA). V práci je realizováno porovnání navrženého filtru s redundantní paketovou DTWT s variantou redundantní dyadické DTWT.
The work deals with the wavelet transformation, focusing on wavelet transforms with discrete time (DTWT). The practical part is focused on the implementation of redundant packet DTWT and its use in the filtration of ECG signals. The main part of the work is to design wiener filter that uses redundant packet DTWT, designed to eliminate interference myopotentials of ECG signals. The actual solution is implemented in Matlab. Testing is performed on the library CSE using noise model myopotentials used to noising original signals. For optimum parameters designed filter is used the genetic algorithm (GA). The work is carried out comparing the proposed filter redundant packet DTWT a variant of redundant dyadic DTWT.
Description
Citation
HANDL, M. Vlnková filtrace signálů EKG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) doc. Ing. Aleš Drastich, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Michal Masařík, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Jaromír Baštinec, CSc. (člen) prof. Ing. Jiří Holčík, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-11
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO