Odezva biologických signálu na akustickou a optickou stimulaci

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je záznam a vyhodnocení biologických signálů spjatých s činností autonomního nervového systému v reakci na podněty optického a akustického charakteru. Podněty vyvolávající změnu signálů jsou prezentovány ve formě obrázků. Týkají se změn barev, základních symbolů a kolorifikace neutrálních fotografií pomocí odlišných barevných vzorů. Akustická stimulace je zastoupena úlekovými podněty ve formě krátkých impulsů bílého šumu. Změny v signálech jsou statisticky či subjektivně vyhodnoceny jako změny v pocitech testované osoby. Pro získání komplexní informace vyplňují testované osoby dotazník, týkající se jejich pocitů z prezentovaných obrázků. Výsledky dotazníku jsou srovnány s odezvou signálů.
The goal of this thesis is recording and evaluating of biological signals connected with autonomic nervous system. Changes in signals are caused by optical and acoustical stimuli. These stimuli are pictures of different meaning. Colors, basic symbols and neutral pictures with variance in colorization are included. Acoustic stimulation is provided by short startle stimulus of white noise sound impulse. Changes in signals are statistically and subjectively evaluated as changes in emotional state of tested person. Tested people fill in a questionnaire about their feelings. Results of signal processing and questionnaire are compared at the end.
Description
Citation
STRAKOŠ, L. Odezva biologických signálu na akustickou a optickou stimulaci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (místopředseda) doc. RNDr. Ing. Jiří Šimurda, CSc. (člen) doc. MUDr. Zdeněk Wilhelm, CSc. (člen) MUDr. Václav Zvoníček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-19
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Student obhájil bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO