Recent Submissions

  • Vliv zvýšené koncentrace oxidu uhličitého na obsah enzymu Rubisco u buku lesního a smrku ztepilého 

    Hamříková, Dominika
    V této bakalářské práci byl sledován obsah enzymu Rubisco u buku lesního (Fagus sylvatica) a smrku ztepilého (Picea abies) pěstovaných v podmínkách normální (A), tj. 350 mol·mol-1 a zvýšené (E), tj. 700 mol·mol-1 koncentrace ...
  • Využití molekulárně biologických metod při identifikaci mikroorganismů v potravinových matricích 

    Čakajdová, Martina
    Molekulárno-biologické metódy sú modernou náhradou metód založených na kultivácii. Pomocou molekulárno-biologických metód je možné detegovať aj poškodené bunky alebo bunky v stresových podmienkach. Cieľom bakalárskej práce ...
  • Imobilizace pektináz na vybrané nosiče 

    Reichstädter, Marek
    Teoretická část této práce pojednává o definici pektinových látek jako substrátů pro pektolytické enzymy. Dále jsou popsány změny vlastností enzymů vlivem imobilizace, různé metody imobilizace a aplikace takto připravených ...
  • Kultivace karotenogenních kvasinek na odpadních substrátech v podmínkách SSF (solid state fermentation) 

    Rapta, Marek
    „Semi-solid fermentation“ je čoraz viac využívanou technikou k produkcii významných metabolitov, či obohatenej biomasy za nízkych finančných nákladov, nízkej spotreby kultivačnej vody a zároveň s malou záťažou na životné ...
  • Izolace obsahových látek Cannabis sativa a jejich biologický účinek 

    Baranová, Zuzana
    Predmetom záujmu tejto práce je tradičná a zároveň kontroverzná rastlina Cannabis sativa. V teoretickej časti je popísaná botanická stránka rastliny a jej súčasné medicínske formy. Podrobnejšie sú popísané doposiaľ izolované ...
  • Mikrobiologie syrového mléka a mléka po ošetření 

    Pláničková, Jana
    Tématem bakalářské práce byla mikrobiologická kvalita syrového mléka a mléka tepelně ošetřeného pasterací a UHT záhřevem. V teoretické části byly popsány nejdůležitější a nejběžnější mikroorganismy, které kontaminují mléko, ...
  • Probiotické bakterie mléčného kvašení v potravinových výrobcích 

    Sásková, Denisa
    K identifikaci probiotických mikroorganismů jsou v potravinářství využívány molekulárně genetické metody, které jsou založeny na analýze DNA. Příkladem těchto metod je polymerázová řetězová reakce, při které dochází k ...
  • Monitoring konzumace cereálních výrobků u vzorku české populace 

    Vlachová, Martina
    Tato bakalářská práce se zabývá průzkumem konzumace cereálních výrobků a stanovením některých jejich obsahových látek. V teoretické části je uveden přehled cereálních výrobků a jejich běžné složení. V experimentální části ...
  • Řešení mimořádných událostí v ústavech sociální péče 

    Svoboda, Radek
    Bakalářská práce pojednává o řešení mimořádných událostí v ústavech sociální péče. Jsou uvedeny základní pojmy této oblasti, případové studie, přehled legislativy a legislativně stanovených povinností pro výstavbu a provoz ...
  • Optimalizace betonových záměsí na bázi alkalicky aktivovaných druhotných surovin 

    Šafář, Martin
    Tato práce se zabývá návrhem, přípravou a optimalizací betonových záměsí na bázi alkalicky aktivovaných sekundárních surovin – vysokopecní strusky a vysokoteplotního popílku. Jako aktivátor byl použit hydroxid sodný, ...
  • Stanovení léčiv v kalech z čistíren odpadních vod 

    Hájek, Radek
    Tato bakalářská práce se zabývá problematikou stanovení léčiv v čistírenských kalech. Stanovovány byly látky erythromycin a clarithromycin ze skupiny makrolidových antibiotik a ibuprofen, naproxen a diklofenak ze skupiny ...
  • Vliv velikosti částic na vlastnosti malt. 

    Sehnal, Tomáš
    Ve stavebním průmyslu je každoročně vyšší spotřeba betonu jako stavebního materiálu. Výroba betonu je úzce spjata s emisemi CO2 a jiných skleníkových plynů. Snížení produkce skleníkových plynů může být dosaženo při vyšším ...
  • Zajištění bezpečnosti osob v budovách určených pro konání veletrhů 

    Pečánka, Jiří
    Tato práce má za cíl prostudovat opatření, zajišťující bezpečnost osob v objektech se zvýšeným požárním nebezpečím. Konkrétně pak v objektech jmenovaných v zákoně č. 133/1985 Sb. §4 odst. 2h. Porovnat stávající stav v ...
  • Stanovení vybraných nutričních parametrů v ovoci rostlinného rodu Ribes 

    Ledvina, Vojtěch
    Tato bakalářská práce se zabývá zástupci drobného ovoce rostlinného rodu Ribes L. – rybízem, angreštem a jostou. Teoretická část uvádí historii a původ pěstování těchto zástupců, základní botanický popis jednotlivých druhů ...
  • Problematika boru ve vodách 

    Šípková, Helena
    Tato bakalářská práce je zaměřena na bor a jeho sloučeniny. Je věnována vlastnostem, zdrojům a použití těchto látek a také jejich účinkům na živé organizmy. Hlavní důraz je kladen na problematiku boru ve vodách. Jsou zde ...
  • Interakce hyaluronanu a cetrimidu 

    Adamcová, Zuzana
    Interakce mezi hyaluronanem a kationaktivním Cetrimidem byly studovány pomocí fluorescenční spektrometrie a turbidimetrie v prostředí modelového fyziologického roztoku (0,15 M NaCl) a ve vodě. Výsledky měření ve vodě ukázaly ...
  • Potenciál zneužití výrobků civilní pyrotechniky 

    Matoušek, Pavel
    Práce se zabývá analýzou potenciálu zneužití výrobků zábavní pyrotechniky kategorií 1, 2 a 3. Byl vytvořen algoritmus výběru výrobků s největším potenciálem zneužití. Tento algoritmus byl následně experimentálně ověřen na ...
  • Možnosti přípravy tobermoritu 

    Galvánková, Lucie
    Tato bakalářská práce se zabývá možnostmi přípravy tobermoritu. Tobermorit je minerál, který díky svému složení a vlastnostem tvoří nedílnou složku v dnes stále více využívaném stavebním materiálu pórobetonu. Uplatnění ...
  • Marketingový průzkum kosmetických přípravků pro zvířata 

    Bartoňová, Klára
    Bakalářská práce se zabývá marketingovým průzkumem trhu s kosmetickými přípravky pro zvířata. V praktické části této práce byl proveden samotný průzkum trhu. Pro tento účel byl vypracován dotazník, který byl rozeslán mezi ...
  • Stanovení základních parametrů termální vody 

    Bilinský, Libor
    Hlavním cílem této práce bylo v teoretické části nastínit klasifikaci a geochemii podpovrchových vod. Zabývá se především cyklem podzemních vod od jejich vzniku až po cestu na zemský povrch. Popisuje tvorbu chemického ...

View more