Analýza snímků sítnice se zaměřením na detekci patologických oblastí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diabetická retinopatie je vážnou oční komplikací diabetu mellitus a jedním z hlavních důvodů slepoty na světě. Tato práce se zabývá hledáním neovaskularizací, které jsou prvním projevem diabetické retinopatie na sítnici. Ve stručnosti se v této práci popisují vlastnosti obrazových dat z digitální fundus kamery, metody segmentace obrazu, metody automatické segmentace cévního řečiště a detekce neovaskularizací.Tyto informace byly využity pro vytvoření vlastního programu pro detekci neovaskularizací.
Diabetic retinopathy is a serious eye complication of diabetes mellitus and one of the major causes of blindness in the world. This thesis deals with detection of neovascularizations, which is the first manifestation of diabetic retinopathy in the retina. In summary, in this thesis describe the properties image data from digital fundus camera, image segmentation methods, methods for automatic blood vessels segmentation and detection of neovaskularizations. This information are used to create own method to detect neovaskularization.
Description
Citation
HARTLOVÁ, M. Analýza snímků sítnice se zaměřením na detekci patologických oblastí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Aleš Drastich, CSc. (místopředseda) Ing. Denisa Maděránková, Ph.D. (člen) Mgr. Daniel Vlk, CSc. (člen) doc. MUDr. Iva Slaninová, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-19
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Maděránková položila otázku proč byla volena různá velikost oblastí pro výběr a vyhodnocování snímků? Doc. Drastich položil otázku jak si představujete tuto metodu jako pomůcku pro klasifikaci pro lékaře? Mgr. Vlk dala by se výsledná data využít při kvantifikaci? Studentka odpověděla na otázky členů komise a oponenta. Studentka obhájila bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO