Modelování kmitočtově selektivních povrchů v programu COMSOL Multiphysics

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Metoda konečných prvků implementovaná v programu COMSOL Multiphysics je využívána k analýze tzv. free-standing kmitočtově selektivních povrchů ve 3D. Tyto modely jsou následně doplněny o periodické okrajové podmínky. Dále jsou free-standing povrchy doplněny o vrstvy dielektrika a je zkoumán jejich vliv na modul činitele odrazu. V analytické části jsou vyhodnoceny vlivy počtu elementů diskretizační mřížky na přesnost výsledku a délku výpočtů. Výsledky jsou srovnávány vzhledem k výsledkům uvedeným v literatuře [5]. V závěrečné části práce je vysvětlen postup při generování m-file pro obdélníkový element a použití globálního optimalizačního algoritmu PSO, který automaticky upravuje rozměry vodivého motivu tak, aby bylo dosaženo průběhu modulu činitele odrazu podle požadovaného průběhu.
Finite Element Method (FEM) implemented in COMSOL Multiphysics is used to analyze free-standing frequency selective surfaces (FSS) in a 3-dimensional (3D) space. Practical procedures for using periodic boundary conditions were developed and tested. A case study concerning mesh grid density (number of elements) vs. results' accuracy in a tight relationship with the calculation time needed was worked out. Outcomes were compared with results published in [5]. The procedure how to generate the m-file for a middle placed rectangular patch is described in the last part of the thesis. Also, PSO is used to adjust element's dimensions to shape the module of reection coefficient so it approaches the shape of the objective function.
Description
Citation
HÖHN, T. Modelování kmitočtově selektivních povrchů v programu COMSOL Multiphysics [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Milan Sigmund, CSc. (předseda) prof. Ing. Lubomír Brančík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D. (člen) prof. Ing. Václav Říčný, CSc. (člen) doc. Ing. Tomáš Frýza, Ph.D. (člen) Ing. Roman Tkadlec, Ph.D. (člen) Ing. Josef Soldán, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-09
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO