Binokulární vidění

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá fyziologií binokulárního vidění pro získání prostorového vjemu z dvourozměrných obrázků. Práce obsahuje popis anatomie zrakového orgánu a fyziologie vidění. Dále se v práci pojednává o samotném binokulárním vidění a pojmech s ním spojených, o patologii, vyšetření a vývoji binokulárního vidění. Navazující kapitola pojednává o stereoskopii, technologii umožňující vnímat dvourozměrnou předlohu prostorově ve 3D, která je nedílnou součástí dané problematiky. Jsou zde také popsány jednotlivé technologie stereoskopické projekce, zvláště pasivní stereoskopická technologie, které je využito v praktické části práce. Praktická část práce se věnuje návrhu dynamické a statické scény pomocí dvojice identických videokamer k získání dat pro výrobu stereoskopického záznamu. Následuje popis realizace vhodných scén a popis promítání získaných scén skupině dobrovolníků metodou pasivní stereoskopické projekce. Z dotazníků je vyhodnocena kvalita prostorového vjemu.
This bachelor thesis deals with the physiology of binocular vision to obtain spatial effects of two-dimensional images. The thesis contains description of the anatomy and physiology of the organ of sight. The work deals with the binocular vision itself and concepts associated with it, the pathology, examination and development of binocular vision. The next chapter concerns the stereoscopy, a technology that enables to perceive two-dimensional objects in 3D space, which is an integral part of the topic. There are also descriptions of individual stereoscopic projection technology, especially passive stereoscopic technology used in the practical part of the thesis. The practical part focuses on design of dynamic and static scenes using a pair of identical video cameras (VCRs) to obtain data for the production of stereoscopic recording. A description of designed scenes and its projection via passive stereoscopic technology to a group of volunteers is provided as well. The questionnaires assessed the quality of spatial effects.
Description
Citation
BRŠLICOVÁ, T. Binokulární vidění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Milan Chmelař, CSc. (místopředseda) Ing. Pavel Leinveber (člen) MUDr. Marie Nováková, Ph.D. (člen) Ing. Milan Blaha, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-19
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Studentka obhájila bakalářskou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO