Stanovení tlakové ztráty při proudění kapaliny v trubici s velmi vysokou drsností

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalárska práca sa zaoberá príčinami vzniku tlakovej straty v potrubí a možnosťami jej výpočtu. Práca ďalej pojednáva o faktoroch vplývajúcich na veľkosť tlakovej straty a možnostiach jej zníženia. Výsledkom práce je porovnanie jednotlivých metód výpočtu tlakovej straty v potrubí s výpočtom podľa Darcyho-Weisbachovho vzťahu.
The thesis deals with sources of the head loss in pipe and options of its calculation. Factors influencing the head loss and possibilities of decreasing pressure drop in pipe are also discussed in the thesis. The result of thesis contains comparison of calculation methods of head loss with calculation using Darcy-Weisbach equation.
Description
Citation
HABR, M. Stanovení tlakové ztráty při proudění kapaliny v trubici s velmi vysokou drsností [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jan Melichar, CSc. (předseda) prof. Ing. František Pochylý, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (člen) doc. Ing. Jaroslav Štigler, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Rudolf, Ph.D. (člen) Ing. Roman Klas, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-14
Defence
Student seznámil komisy s obsahem BP na téme Stanovení tlakové ztráty při proudění kapaliny v trubici s velmi vysokou drsností. Následovaly posudky vedoucího práce a oponenta, který na závěr svého posudku položil následující dotazy. Otázky oponenta a zbytku komise: Jaká je chyba vztahu podle Swamee-Jaina? Kritická hodnota Reynoldsova čísla pro vodu se rovná 2325, jaká je tato hodnota pro ostatní kapaliny? Pojem hydraulicky dlouhé potrubí? Význam? Který ze členů vyjadřujících ztrátu třením má nevyšší význam? Popište význam Coriollisova čísla. Popište rozdíl mezi drstností a vlnitostí povrchu. Komise byla uspokojena odpověďmi studentu a přešlo se k všeobecné rozpravě.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO