Analýza GSM sítě pomocí open source SW rádia

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá budováním a analýzami GSM sítí pomocí open-source projektů. Pro budování se používá softwarově definované rádio – zde kit USRP1, na kterém je pomocí GNU Radia zprovozněn software OpenBTS. Jako ústředna je použita PBX Asterisk. Pro analýzy testované sítě byly použity projekty OsmocomBB (na Motorole C123) a Airprobe (na Nokii 3310). Součástí jsou postupy instalace a realizace. V práci byly vytvořeny dva skripty na zjednodušení práce s projekty pro analýzy a laboratorní úloha.
This master thesis is focused on analysis and creation of GSM network, using open-source projects. For such creation is used software defined radio – in this thesis kit USRP1 which uses OpenBTS with GNURadio. As a switchboard is used PBX Asterisk and for testing GSM network was used OsmocomBB (on Motorola C123) and Airprobe (on Nokia 3310) projects. Installation and implementation are part of this thesis. In thesis have been also created two scripts for simplify of the work with projects and one laboratory task.
Description
Citation
KILIAN, P. Analýza GSM sítě pomocí open source SW rádia [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ivo Herman, CSc. (člen) doc. Mgr. Karel Slavíček, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Rášo, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Balej, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-13
Defence
Navrhněte 3 doplňující otázky pro Vámi vytvořenou laboratorní úlohu a vypracujte jejich ukázkové řešení. Je Asterisk standardní distribuce aplikace a je open source?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO