Rozpoznávání emocí z textu pomocí umělé inteligence

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá rozpoznáváním emocí z textů pomocí strojového učení. V textu jsou popsány metody pro trénování a testování rozpoznávacích modelů. Hlavní přínos této práce spočívá ve vytvořeném algoritmu rozhodovacího stromu v jazyce Java. Vytvořený algoritmus byl integrován jako rozšíření do programu RapidMiner. V tomto programu vzniklo několik vzorových příkladů. Funkčnost byla ověřena na vytvořené databázi dat.
This thesis deals with the recognition of emotions from text using machine learning. The text describes methods how to train and test an recognition models. The main contribution of this thesis consists in creation decision tree in Java programming language. Created algorithm was integrated as plugin into the RapidMiner tool. The thesis contains some created examples for executing in RapidMiner. The functionality of decision tree was demonstrated on created database.
Description
Citation
VYLÍČIL, R. Rozpoznávání emocí z textu pomocí umělé inteligence [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radim Burget, Ph.D. (člen) Ing. Jan Grepl (člen) doc. Ing. Petr Münster, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-20
Defence
1. Uveďte, v čem spočívá rozdíl při výpočtu dělicího atributu v rozhodovacím stromu implementovaném v rámci práce a standardním rozhodovacím stromu použitém v RapidMineru. Student odpověděl. 2. Vytvořte tabulku, kde bude procentuální porovnání všech tří použitých metod (SVM, vlastní rozhodovací strom, původní rozhodovací strom) a to jak celkové úspěšnosti, tak úspěšnosti pro jednotlivé třídy. Výsledky komentujte. Student odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO