Vytvoření experimentální MANET sítě v simulátoru NS-3

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Táto semestrálna práca sa zaoberá s problematikou MANET sietí. Sú predstavené smerovacie protokoly, ich typy, výhody a nevýhody. Podrobne sa zaoberá so smerovacími protokolmi AODV a OLSR. Je popísaný simulačný program NS-3 s jeho významnými kľúčovými kódmi. Sú pomenované a vysvetlené najpoužívanejšie pohybové modely a správny zápis do zdrojového kódu. Použitím poznatkov je vytvorený program pre sledovanie trasy paketov v sieti. V ďalšej časti je rozobraná problematika prevádzkových modelov dátových sietí. Je navrhnutý jednoduchý prevádzkový model a program pre grafické zobrazenie prevádzky. Posledná časť sa zaoberá modulom DCE programu NS-3 a je predstavený ukážkový program pre používanie jadra Linuxu v simuláciách.
This thesis deals with the problem of MANET networks. It presents routing protocols, their types, advantages and disadvantages. The protocols, such as AODV and OSPF, are analyzed in detail. The next section describes the NS-3 simulator and the meaning of its key codes. There are named and explained the most common mobility models and their correct writing into the source code. A MANET network simulation is created and a program for indicating the routes of packets through the network is introduced. The next describes traffic models for data networks. A simple traffic model for NS-3 and a program for graphic representation of this traffic were created. The DCE module for NS-3 is introduced in the last section and a demonstrational program of using Linux stack is created.
Description
Citation
VADKERTI, G. Vytvoření experimentální MANET sítě v simulátoru NS-3 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Koutný, Ph.D. (člen) Ing. Vojtěch Fiala (člen) Ing. Martin Hasmanda (člen) Ing. Ľuboš Nagy, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-20
Defence
Byl nějakým způsobem zkoumán vliv volby pohybového modelu na výsledky simulací? Vysvětlete proč je nejvhodnější zvolit aplikaci BulkSendApplication pro model s měnící se velikostí paketů a stálým provozem.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO