Automatizace měření přenosových vlastností DSL modemů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá přenosovými parametry DSL systemů a vývojem softwaru pro jejich automatizované měření. První část práce je věnována přenosovému médiu a modulačním technikám. Dále jsou popsány podrobnější funkce a vlastnosti ADSL2+ modemů. Součástí práce je přehled testovací metodiky ITU spolu s parametry testovacích smyček a druhy rušivých vlivů. V rámci automatizace měření jsou popsány použité simulátory Spirent DSL414E a DLS8234 a důležité komunikační příkazy. Praktická část je věnována návrhu aplikací pro ovládání simulátorů a programu pro automatizované měření. K implementaci algoritmů a tvorbě grafického rozhraní je využito programovacího jazyka C++. V závěru práce jsou prezentovány výsledky měření přenosových vlastností ADSL a VDSL systémů realizované vytvořenou aplikací.
The work deals with transmission parameters of DSL systems and software development for the automated measurement. The first part is devoted to the transmission medium and modulation techniques. The following describes the detailed functions and features of ADSL2+ modems. Integral part of the work is the overview of the ITU test methodology, together with parameters of test loops and types of interference. Within the automation of measurement are described used Spirent simulators DSL414E and DLS8234 and important communication commands. The practical part is devoted to designing applications for control simulators and software for automated measurement. For implementation of algorithms and creation of graphical interface is used C++ programming language. Finally the results of measuring the transmission properties of ADSL and VDSL systems executed by created application are presented.
Description
Citation
POKORNÝ, L. Automatizace měření přenosových vlastností DSL modemů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Sýkora (člen) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Martinásek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lukáš Malina, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-20
Defence
Objasněte tvrzení "Bitové dvojice jsou na jednotlivé subkanály mapovány ve vzestupném pořadí pomocí modulace 4-QAM. " (str. 15)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO