Metody měření přenosových parametrů datových sítí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Úkolem bakalářské práce bylo prostudování a popsání známých metod pro testování kvality přenosových parametrů datových sítí. Vycházel jsem ze standardů RFC, které jsou základními doporučeními v internetových sítích. Na základě prostudování RFC 2544 jsem otestoval webové aplikace pro měření parametrů datových sítí a také jsem otestoval softwarové utility pro operační systém Linux. Na základě získaných poznatků z testování jsem navrhl webovou aplikaci, která umožňuje měřit základní parametry v datových sítích (přenosový tok k účastníkovi od serveru, přenosový tok od účastníka k serveru, zpoždění a stabilitu). Aplikace je vytvořena pomocí serverového jazyka PHP spolu s databází MySQL a klientského jazyka JavaScript. Aplikace byla testována také na „chytrých telefonech“ a tabletech. Umožňuje zobrazení provedených měření, prezentaci výsledků do grafu.
Study and benchmarking methodology description of methods for measuring transmission parameters of data networks were the objectives of bachelor’s thesis. My sources were the RFC standards. Those are the basic recommendations of internet networks. I tested web applications for measuring transmission parameters. The test was based on the study of RFC 2544 and also I tested utility for the Linux operating system. I designed a web application for measuring basic parameters of data networks. Basic parameters are transmission stream from the server to the user, the transmission stream from the user to the server, delay and stability. Design of the application was based on experiences from testing web applications and utility. The application is using PHP server’s language along with MySQL database and JavaScript client’s language. The application also works on smart phones and tablets. The measured data should be presented by graphs.
Description
Citation
MODRÁK, Z. Metody měření přenosových parametrů datových sítí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Sýkora (člen) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Martinásek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lukáš Malina, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-20
Defence
Jaké jsou výhody Vaší webové aplikace před aplikacemi jinými? Uveďte správné rozměry ve vztazích (1.1), (2.1) a (2.2).
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO