Návrh metodiky tvorby 3D modelu femorální části kolenní náhrady

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem diplomové práce je navrhnout metodiku tvorby 3D modelu femorální částí kolenní náhrady. Protože koleno je nejzatěžovanější kloub v těle, je v první části popsána jeho funkce, složení a biomechanické poměry. Druhá část je zaměřena na degenerativní onemocnění kolenních kloubů, které v pozdější fázi vedou k implantaci standardních kolenních náhrad. Třetí část pojednává o konstrukci standardních kolenních náhrad včetně její implantace. Poslední část je věnována konstrukci individuální kolenní náhrady, zejména pak její femorální části.
The aim of the Diploma Thesis is to propose the methodology of a 3D model creation of a femoral part of a knee joint replacement. As the knee joint is the most loaded joint of the human body, the function, description and biomechanics relation is described in first part of the Thesis. The second part is focused on degenerative damage of knee joints that leads to the implantation of standard knee joint replacements. The third part deals with the construction of standard knee joint replacements and their surgery implantation. The last part of the Thesis describes the creation of an individual knee joint replacement, especially the femoral part.
Description
Citation
KODYS, M. Návrh metodiky tvorby 3D modelu femorální části kolenní náhrady [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) prof. Ing. Jan Suchánek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Emil Svoboda, CSc. (člen) doc. Ing. Ivo Kvasnička, CSc. (člen) doc. Ing. Libor Pantělejev, Ph.D. (člen) Ing. Václav Peterka, MBA (člen)
Date of acceptance
2011-06-20
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise. V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: Jaké jsou kladeny požadavky na kontaktní vložku? Za jak dlouhou dobu je možné zahájit rehabilitaci po implantaci TEP? Po jaké době a za jakým účelem se provádí tzv. revizní operace? Popište hlavní znaky technologie RP a Reverse Engineering? Na jakém principu pracuje CT zobrazovací technika při snímání tkání? Proč se musel vytvořit z plošného modelu model objemový? Vysvětlete pojem biokompatibilita? Co zlepšuje adaptabilitu náhrady?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO