Metody hodnocení rizik prostřednictvím fuzzy logiky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Diplomová práce pojednává o problematice fuzzy logiky, fuzzy množin a o operacích s nimi. Dále je v práci popsán postup kvantifikace rizik prostřednictvím fuzzy množin, proces fuzzyfikace, defuzzyfikace a jejich aplikace v expertních systémech FMEA a FMECA. Pomocí vybraných kapitol norem ČSN jsou stanoveny kritické oblasti ve stavební výrobě, jsou to kapitoly pojednávajících o kvalitě, bezpečnosti a environmentu. Z těchto oblastí pomocí teorie fuzzy množin jsou vytvořeny vstupní procentuální hodnoty do rozhodovacího programu, vytvořeného v prostředí Matlab. Výstupem programu je rozhodnutí o jak velkou míru rizika se jedná a zda jsou nutná nápravná opatření. Konkrétním příkladem je výroba betonového zboží, popis výrobního procesu a složení čerstvého betonu. Praktickým příkladem, vytvořeným pomocí informací od reálné společnosti, je rozhodnutí o míře rizika v oblasti kvality.
Master´s thesis deals about problematic of fuzzy logic, fuzzy sets and operation with them. Also thesis describing procedure of quantification risks through fuzzy sets, process of fuzzyfication, defuzzyfication a theirs application in the expert systems FMEA and FMECA. Using selected chapters of czech states standards are established critical areas in building process, it is a chapters about quality, safety and environment. With these areas by using fuzzy sets theory are created the procentual input values in the decision program, created by Matlab. Output from program is decision how big the risk rate is and if is necessarily make corrective measures. A concrete example is the production of concrete goods, describing production process and composition of fresh concrete. A practical example, created by using information from real company, is a decision about the risk rate in the qualitative area.
Description
Citation
KOVÁŘ, K. Metody hodnocení rizik prostřednictvím fuzzy logiky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Řízení rizik stavebních konstrukcí
Comittee
prof. RNDr. Petr Štěpánek, DrSc. (předseda) prof. Ing. Zbyněk Keršner, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc. (člen) Ing. Lubomír Weigel, CSc. (člen) Ing. Petr Šimůnek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO