Urychlovačem řízené jaderné elektrárny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá využitím spotřebovaného jaderného paliva v jaderných elektrárnách nové generace – urychlovačem řízených jaderných elektrárnách a přeměnou tohoto paliva v elektrickou energii. V úvodu jsou uvedeny základní fyzikální a teoretické poznatky o jaderných reaktorech spolu s jejich základním rozdělením a celosvětovým rozložením. Jako další bod jsou urychlovačem řízené systémy, kde je vedle jejich stručného vývoje osvětlena jejich základní koncepce a možnosti využití, jak v jaderných elektrárnách, tak pro transmutační technologie. Uvedeny jsou některé celosvětové projekty, které se tímto systémem zabývají a provádí výzkumy. Více je rozveden bod ohledně evropských projektů MYRRHA a ESS, jelikož se jedná o důležité výzkumné stavby v rámci celosvětového měřítka. Na řadu následně přicházejí projekty s tekutým terčem, jako velmi perspektivním mediem. Poslední část se zabývá výpočtem základních parametrů ADS v programu MCNPX a jejich aplikováním.
This bachelor’s thesis deals with utilization of spent nuclear fuel in nuclear power plants of new generation – accelerator driven nuclear power plants and of conversion of this fuel into electrical energy. In the introduction are listed basic physical and theoretical knowledge of nuclear reactors along with their basic division and global distribution. As another point accelerator driven systems are described with their brief development and the basic concept and usage on both the nuclear power plants and transmutation technologies. Some global projects are mentioned here dealing with this system and conduct research. More into detail is point about European projects MYRRHA and ESS, because there are important research facilities worldwide. The next are projects with liquid target as a very promising medium. The last part deals with the calculation of basic parameters of ADS in the MCNPX and its applying.
Description
Citation
JARCHOVSKÝ, P. Urychlovačem řízené jaderné elektrárny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Holoubek (člen) doc. Dr. Ing. Jan Kyncl (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen) Ing. Martin Paar, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-20
Defence
Student odprezentoval svoji bakalářskou práci a na otázky z posudků uspokojivě odpověděl. Student se dokázal v otázkách oponenta zorientovat a odpovědět na ně. Docent Baxant položil dotaz: Jak lze neutron urychlovat? Student popisoval, že počítal s ostřelováním protony, které lze urychlit v magnetickém poli. V závěru prezentace student uvedl, že urychlovač lze použít jako energetický zdroj. Ing. Paar se zeptal, jakým způsobem student uvažuje urychlovač jako energetický zdroj. Student odpověděl, že tímto uvažoval celek urychlovač a jaderný zdroj.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO