Návrh malé vodní elektrárny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Vodní elektrárny jsou v České republice nejdůležitější složkou výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů. Vodní elektrárny u nás vyrobí 3,9% celkové elektrické energie, což je téměř polovina z 8,2% všech obnovitelných zdrojů. Co se týká velkých vodních elektráren, tak těch už v ČR velmi pravděpodobně více nepřibude, proto se v této oblasti musíme zaměřit na vodní elektrárny menší, a to do 10MW včetně. Úkolem tohoto projektu je navrhnout právě takovouto malou vodní elektrárnu (MVE), která by mohla být zajímavou investicí pro obyvatele v okolí větších řek. V první části projektu je mým úkolem vybrat vhodnou oblast pro stavbu MVE. V druhé části pak zjistit a navrhnout vodohospodářské a hydroenergetické řešení.
Hydroelectric power plants in the Czech Republic are the most important component of electricity production from renewable sources. A hydroelectric power plant in our country produces 3.9% of the total energy, which is almost half of the 8.2% of all renewable sources. Regarding the large hydroelectric power plants and those already in the Czech Republic is very likely to accrue more, because in this sphere we need to focus on smaller hydroelectric power plants, up to 10MW included. The task of this project is to design just such a small hydropower plants (SHP), which could be an interesting investment for people nearby of larger rivers. In the first part of my project is to choose a suitable area for construction of SHP. In the second part is ma task identify and propose solutions water and hydropower
Description
Citation
HLAVICA, T. Návrh malé vodní elektrárny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (předseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Kohout (člen) doc. Dr. Ing. Zdenek Medvec (člen)
Date of acceptance
2013-06-19
Defence
Student seznámil komisi s návrhem malé vodní elektrárny, první část popisuje součastný stav malých vodních zdrojů. Měřením stanovil průtok a popsal jednotlivé kroky při návrhu a realizaci MVE. Studentův přednes byl jistý a vystihl všechny důležité části práce. Po předčtení posudků vedoucího a oponenta práce, student odpověděl na otázky oponenta a následující otázky členů komise odpověděl pohotově.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO