Oteplovací charakteristiky silových vodičů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce má za úkol teoreticky rozebrat tepelné děje v silových vodičích a vytvořit simulaci oteplovací charakteristiky zatíženého vodiče. Nejprve je stručně pojednáno o silových vodičích a jejich klasifikaci. Následují základní poznatky termomechaniky a způsoby přestupu tepla. Navazující kapitola hovoří o různých způsobech uložení vodičů z hlediska jejich ustálených teplot a návrhu vhodného průřezu. Další část se soustřeďuje na nestacionární stav oteplovaného vodiče, rozbor Van Wormerovy metody pro získání oteplovacích charakteristik a z ní poté vychází tvorba modelu pro parametrizované vodiče. V závěru jsou modelované výsledky ověřeny a porovnány s praktickým měřením v laboratoři.
This bachelor’s thesis aims to theoreticaly analyze thermal phenomena in power conductors and construct a simulation of thermal characteristics of conductor under load. First, power conductors and their classification is discussed. Following are elementary information in thermomechanics and ways of heat transfer. Next chapter talks about different ways of cable laying with respect to their steady temperatures and the design of conductor’s cross section. Further chapter focus on unsteady state of the heating conductor, analysis of Van Wormer’s method for acquisition of thermal characteristics and in this method the model for parameterized conductors is based. In conclusion the simulated results are verified and compared to the results of practical laboratory measurement.
Description
Citation
MĚRKA, I. Oteplovací charakteristiky silových vodičů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Ptáček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-19
Defence
Student prezentoval svou bakalářskou práci na téma Oteplovací charakteristiky silových vodičů. Otázka oponenta byla vysvětlena s drobnou připomínkou doc. Ing. Jaroslavy Orságové, Ph.D. Dále položil otázku Ing. Karel Katovský Ph.D. ohledně nejistoty měření a k okrajovým podmínkám simulací. Student zodpověděl všechny otázky s pomocí komise. Ing. Jan Macháček, Ph.D. měl také připomínky k nejistotě měření a k měření teploty. Doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. a Ing. Jiří Ptáček, Ph.D. měli otázku ke zjednodušení kabelu pro účely simulací. Byl nalezen nedostatek ve verifikačním měření, přístup k simulaci byl velmi zjednodušený a nebyl dostatečně zdůvodněný. Z tohoto důvodu bylo komisí rozhodnuto o snížení výsledné známky oproti návrhům v posudcích.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO