Návrh osvětlení pizzerie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce je vytvořena pro objekt pizzerie v obci Moravský Písek. V práci je uvedena literární rešerše na téma návrh osvětlení. Je využito výpočetní techniky, zejména programů Relux a Vivaldi. Pomocí ručního měření a modelu v programu Relux je provedeno zhodnocení stávajícího stavu osvětlovací soustavy. Stávající stav je velice nevyhovující především pro pracovní prostor v kuchyni. Navíc v každé místnosti dochází k poměrně velkému oslnění. Následně je vypracován návrh nové osvětlovací soustavy, která vyhovuje všem kritériím stanoveným normou ČSN 12464-1. Nová osvětlovací soustava zajišťuje zrakovou pohodu a zrakový výkon pro pozorovatele. V práci jsou uvedeny i návrhy na dynamické světelné scény, které jsou vytvořeny v programu Vivaldi pro jednotlivé místnosti. Vzhledem k parametrům stávající osvětlovací soustavy je doporučena rekonstrukce osvětlení. K rekonstrukci je možné použití navržené osvětlovací soustavy, která je popsána v této práci, jelikož má vyhovující světelné parametry.
The thesis has been created and to be applied for the use of the object of Pizzeria restaurant in Moravský Písek. Within this thesis there was a literature search used focused on the lighting system design. The IT technology was used, especially the Relux and Vivaldi applications. The current condition of the lighting system in the object has been evaluated by using the manual measuring and the actual module within the Relux application. The current condition has been evaluated as truly insufficient for the kitchen related work environment. Moreover, in each room a relatively strong glare has been detected. The following step was to design a new lighting system that meets all the criteria set by Standard IEC 12464-1. The new lighting system provides visual comfort and accurate visual performance for the personnel working within this environment. The thesis also comes up with the suggestions of the dynamic lighting scenes, which have been created by using the Vivaldi application for each room. Given the parameters of the existing lighting system, the overall reconstruction of the system has been recommended. The recommended lighting system suggested in this thesis is possible to be used for such reconstruction as it meets all the parameters and criteria of the illuminance.
Description
Citation
ROTREKL, M. Návrh osvětlení pizzerie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Krejčí, Ph.D. (člen) Ing. Petr Modlitba, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-20
Defence
Student prezentoval bakalářskou práci na téma Návrh osvětlení pizzerie. Komise vyslechla posudky vedoucího a oponenta závěrečné práce. Student zodpovědel otázky oponenta. V následné diskusi vznesl Ing. Modlitba dotaz, zda výpočetní metody uvažují při výpočtu i pohyb daných osob, které mohou způsobit lokální zastínění. Student odpověděl, že vliv osob nezapočítal. Doc. Mastný následně vznesl dotaz, jak je možné ve fázi projekce regulovat tento vliv, případně jak ho předvídat. Student zodpověděl otázku, navrhnul řešení s využitím odrazných ploch a vhodným umístění svítidel. Dále se doc. Mastný dotázal na návratnost navrhovaného systému. Student uvedl návratnost investice během 4 let.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO