Kontrola a úprava algoritmů srovnávacích modulů automatik APS a AZR jaderné elektrárny Temelín

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Obsahem práce je popis nutných změn, které bylo nutné vykonat v databázi měřených signálů na Jaderné elektrárně Temelín v důsledku investiční akce, která zahrnovala výměnu zastaralých analogových ochran za nové mikroprocesorové terminály. Práce dále obsahuje popis změn v algoritmech srovnávacích modulů, které se používají pro zkoušky a testy automatik APS a AZR. Práci lze rozčlenit na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se věnuji problematice vyvedení výkonu a napájení vlastní spotřeby jaderné elektrárny Temelín, vlastnímu vysvětlení a popisu automatik APS a AZR, popisu měřícího systému MOSAD®-5 a software LOGA. Praktická část obsahuje popis vlastních úprav, které bylo nutno vykonat v souvislosti s výměnou ochran. Provedené úpravy ve srovnávacích modulech jsou ověřeny imitovanými signály a následně nasazeny na ostré zkoušky automatik, ve kterých byla prokázána správná funkce srovnávacích modulů.
This paper's objective is to describe necessary changes in the database of measured signals at Temelín Nuclear Power Station caused by an investment action. The changes were essential as the action included a replacement of an outdated analog protection system with new microprocessor terminals. The paper also describes changes of reference modules algorithms, which are used for tests and experiments of APS and AZR automatic systems. This paper can be divided into a theoretical part and a practical part. The theoretical part concerns issues connected with output extraction and Temelin's own consumption feed. Next, it concerns an actual explanation and description of APS and AZR automatic systems, LOGA software and MOSAD®-5 monitoring system. The practical part includes a list of actual changes that had to be made in connection with the change of the protection system. The performed changes concerning the reference modules are tested using imitated signals and, subsequently, undergo a full test of automatic systems, which demonstrates correct functionality of reference modules.
Description
Citation
ŠULA, V. Kontrola a úprava algoritmů srovnávacích modulů automatik APS a AZR jaderné elektrárny Temelín [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Jiří Gurecký (člen)
Date of acceptance
2013-06-19
Defence
Student odprezentoval výsledky své bakalářské práce. Po přečtení posudků oponenta a vedoucího následovaly čtyři otázky z posudku oponenta, které student úspěšně zodpověděl. V následné rozpravě student vedl dialog s doc. Račkem o modernizaci ochran v relativně moderní jaderné elektrárně.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO