Výpočet zkratových poměrů dané sítě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá přechodnými jevy v elektrizačních soustavách zvláště pak zkraty. V první části práce je zkrat zařazen k ostatním typům poruch v elektrizační soustavě. Dále je v práci popsána obecná rovnice popisující časový průběh zkratového proudu a samostatné kapitoly jsou věnovány příčinám vzniku zkratů a nebezpečným dějům při zkratech. Hlavní část práce se věnuje odvození vztahu pro výpočet zkratových proudů pomocí složkových soustav a dále metodou výpočtu zkratových proudů podle ČSN EN 60909. Na závěr této části je zde uveden výpočet souměrného i nesouměrného zkratu v jednoduché síti. Poslední část práce se věnuje výpočtu zkratových proudů na přípojnicích v síti 110 kV. Schéma sítě i parametry prvků vychází z reálných hodnot a části distribuční sítě ČR.
This thesis deals with the transient phenomena in electric power systems especially short circuits. Than short circuit is classified to other types of faults in electric power system. The study also describes short circuit current as a function of time. However to complete a basic theory of short circuits, separate chapters are devoted to the causes of short circuits and to hazards connected with short circuit currents. The main part of this paper is devoted to the derivation of the formulas for calculation of short circuit currents using symetrical components and to calculation method presented in IEC 60909. In the end of this part there is a example of a simple network with calculation of symetrical and asymetrical short circuit current. In the last part of this thesis there is an example of 110 kV network with calculation of short circuits currents on busbars. The topology of the network and elekctrical equipment data are based on real part of a distribution network situated in the Czech Republic.
Description
Citation
VYČÍTAL, V. Výpočet zkratových poměrů dané sítě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Jiří Gurecký (člen)
Date of acceptance
2013-06-19
Defence
Student odprezentoval výsledky své bakalářské práce. Po přečtení posudků oponenta a vedoucího následovaly otázky z posudků, které student okomentoval a uvedl správné hodnoty zkratové impedance síťového napaječe (z posudku vedoucího) a dále se vyjádřil k posudku oponenta v otázce zkratové odolnosti rozvoden. V následné rozpravě nebyly položeny další otázky.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO