Usedlost Rychaltice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Mezi začínajícími kopci předhůří Beskyd a rovinou Ostravské krajiny se choulí ves Rychaltice. Toto sídelní uskupení je však částí obce Hukvaldy a neoddělitelně spjato s “krajinou Leoše Janáčka”. Poezie a mystika, kterou tento uznávaný český skladatel dokázal zachytit ve svých symfoniích je zde již velmi málo patrná. Dochované fragmenty původních staveb, chalup, dvorů a stodol hovoří o zemědělské tradici těchto končin. I přes vysokou aktivitu kolektivního zemědělství a budovatelské tendence minulých období lze i dnes nalézt drobný schoulený kousek země pro tradiční obdělávání půdy. Pozůstatek starého stavení - stodola, která byla za II. světové války rozpůlena výbuchem bomby ve dví. Čtyři kamenné pilíře původní konstrukce vyrostly v chatu. Dochovaný fragment stodoly náleží, dle dnešního katastru, majitelům sousedního pozemku. Projekt směřuje nejen k řešení provozu moštárny, v návaznosti na pozůstalé části stodoly. Úkolem práce je dosažení kompaktnosti, soběstačnosti i šetrnosti zemědělského areálu vůči okolní krajině. Usedlost by se měla stát nejen obydlím hospodáře a jeho rodiny, ale i místem pěších turistických, cykloturistyckých, hipoturistických výletů a zastavení. Lokalita v podbeskydí, v blízkosti hradu Hukvaldy a dobré dopravní návaznosti na hlavní tahy, je k tomu jako stvořená. Projekt má však přinést i něco víc - podporu tradičního způsobu obživy a citlivé obhospodařování krajiny.
In the novice hill Beskydy foothills and the plane Ostrava landscape huddle village Rychaltice. This residence is a part of Hukvaldy. It´s here the important connnection with the "landscape of Leoš Janáček." Poetry and Mysticism by this Czech composer was able to catch in his symphonies, are already very slightly visible. The surviving fragments of the original buildings, cottages, farmsteads and barns talking about agricultural tradition of the area. Despite the high activity of collective agriculture and the building tendencies of the past and today, can be found a small piece of land for traditional cultivation. Remains of the old building – a barn that was in II. World War II bomb blast halved in two peaces. Four stone pillars of the original structure were built in cottage. Extant fragment barn belongs, is today on the neighbor's property.The project look into cider house, family house and other. , following the survivors of the barn. The task of the work is to achieve a compact, self-sufficiency and friendliness agricultural area to the surrounding landscape. Homestead should be not only the farmer dwelling, but also a place for hiking, cycling, horse riding. Location in Podbeskydí, near the castle Hukvaldy and good transport links to the main roads, it is the perfect place. The project has however also bring something more - support traditional livelihood and sensitive landscape management.
Description
Citation
VLČEK LIČKOVÁ, N. Usedlost Rychaltice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Ivan Petelen, CSc. (předseda) doc.Ing.arch. Peter Daniel, Ph.D. (člen) doc.Ing.arch. Michal Hronský, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdenka Lhotáková, CSc. (člen) Ing. arch. Dušan Vostrejž (člen)
Date of acceptance
2013-05-27
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO