Implementace frekvenční a amplitudové modulace do obvodu FPGA

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem amplitudového modulátoru v obvodu FPGA. Teoretická část obsahuje popis principů amplitudové, frekvenční a Sigma-Delta modulace a shrnuje normy pro rozhlasové vysílání v České republice. V praktické části je řešen návrh vstupního Sigma-Delta A/D převodníku s využitím jednoduchých pasivních součástek včetně návrhu vstupních digitálních filtrů CIC a FIR pomocí programu MATLAB. Je také popsán návrh náhledové tabulky pro funkci sinus, bloků pro úpravu a násobení vzorků signálu a také výstupní Sigma-Delta D/A převodník. Celý obvod je popsán v jazyce VHDL.
This bachelor´s thesis deals with design of amplitude modulator in FPGA circuit. Theoretical part describes principles of amplitude, frequency and Sigma-Delta modulation and summarizes standards for radio broadcasting in the Czech republic. Practical part is focused on design of Sigma-Delta A/D converter using simple passive circuit components including design of input digital filters CIC and FIR with program MATLAB. There is also designed lookup table for function sinus, blocks for modify samples and signal multiplication and D/A Sigma-Delta converter on the output. The entire circuit is described in VHDL language.
Description
Citation
VEŠKRNA, F. Implementace frekvenční a amplitudové modulace do obvodu FPGA [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Radimír Vrba, CSc. (předseda) doc. Ing. František Urban, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jan Maschke, CSc. (člen) doc. Ing. Arnošt Bajer, CSc. (člen) Ing. Miroslav Zatloukal (člen)
Date of acceptance
2013-06-18
Defence
Student seznámil státní závěrečnou komisi s řešením své bakalářské práce a odpověděl na následující dotazy oponenta a členů komise: 1. vysvětlete hodnoty signálu na vstupu CIC decimačního filtru, proč musí být 2-bitový, 1 a 0? 2. nejsou naměřené hodnoty pomocí osciloskupu Agilent zkreslené? 3. ve filtračních blocích je použit FIR filtr, můžete jej pospat a ukázat jakou má strukturu? 4. na jakém principu funguje decimační filtr? 5. můžete uvést konkrétní využití v praxi? je tato problematika stále aktuální? Student demonstroval praktickou ukázku realizace výstupu bakalářské práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO