Analýza teplotních dějů uvnitř článku olověného akumulátoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Olověný akumulátor je jeden z nejpoužívanějších elektrochemických článků. Tyto akumulátory byly spojovány s dodáváním energie při startování automobilu. V současnosti jsou využívány pro pohon a celkový provoz hybridních elektrických vozidel. Při provozu olověných akumulátorů probíhají uvnitř článku tepelné děje. Tyto tepelné děje jsou způsobeny teplem vznikajícím chemickými reakcemi při nabíjení a vybíjení elektrochemického systému, teplem vznikajícím ohmickými a polarizačními ztrátami a teplem zprostředkovaném kontaktem s okolním prostředím. V této diplomové práci je uveden princip olověného akumulátoru a tepelné děje, které probíhají při jeho provozu.
Lead-acid battery is one of the most widely used electrochemical cells. These batteries have been associated with supplying energy to start the car. Currently used for propulsion and the overall operation of hybrid electric vehicles. When operating lead-acid batteries are made inside cell the thermal happens. The thermal going generate heat caused by chemical reactions during charging and discharging of the electrochemical system, the heat generated by ohmic and polarization losses and heat mediated contact with the environment. In this diploma thesis shows the principle of lead-acid battery and thermal processes that take places in the accumulator during its operation.
Description
Citation
STARÝ, V. Analýza teplotních dějů uvnitř článku olověného akumulátoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika
Comittee
prof. Ing. Miroslav Husák, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Háze, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Ivan Szendiuch, CSc. (člen) doc. Ing. Radovan Novotný, Ph.D. (člen) prof. Ing. et Ing. Fabian Khateb, Ph.D. et Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-11
Defence
Student seznámil státní závěrečnou komisi s řešením své diplomové práce a odpověděl na otázky oponenty a na následující dotazy: Můžete nám shrnout jaký je výsledek Vašich experimentů? Co si myslíte, že proč jednou vydrží baterie v autě 4 rok a jednou 8 let při stejných provozních podmínkách? Jaké mechanismy mohou ovlivnit životnost baterie?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO