Shluková analýza signálu EKG

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá použitím některých metod shlukové analýzy na signál EKG s cílem třídění QRS komplexů podle jejich morfologií na normální a abnormální. Je využito hierarchické aglomerativní shlukování a nehierarchická metoda K – Means, pro něž byla v programovém prostředí Mathworks MATLAB vytvořena aplikace. První část práce se zabývá teorií v oblasti signálu EKG a shlukové analýzy, druhou je pak návrh, realizace a zhodnocení výsledků softwaru pro využití shlukové analýzy na EKG signálu k automatickému třídění QRS komplexů do shluků.
This diploma thesis deals with the use of some methods of cluster analysis on the ECG signal in order to sort QRS complexes according to their morphology to normal and abnormal. It is used agglomerative hierarchical clustering and non-hierarchical method K – Means for which an application in Mathworks MATLAB programming equipment was developed. The first part deals with the theory of the ECG signal and cluster analysis, and then the second is the design, implementation and evaluation of the results of the usage of developed software on the ECG signal for the automatic division of QRS complexes into clusters.
Description
Citation
POSPÍŠIL, D. Shluková analýza signálu EKG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Aleš Drastich, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (místopředseda) prof. MUDr. Jindřich Vomela, CSc. (člen) Ing. Milan Blaha, Ph.D. (člen) Ing. Josef Halámek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-10
Defence
Student obhájil diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO