Pokročilé techniky vytváření mikro a nanosystémů pro senzoriku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Využitie mikro- a naotechnológií je nevyhnuteľné vo vývojovej oblasti modernej senzorovej techniky. V tejto práci sú niektoré technológie preštudované a vyskúšané vo forme vytvorenia dvoch rôznych dvojelektródových systémov pre bioelektrické a elektrochemické aplikácie. Pre biolelektrické aplikácie je navrhnutý a realizovaný pár zlatých nanoelektród. Na elektrochemické analýzy je navrhnutý a vyrobený nový dvojelektródový systém, u ktorého je očakávaná väčšia citlivosť a presnosť amperometrickej detekcie, ako u trojelektródových systémoch voltametrickej analýzy. Vytvorené systémy boli otestované a výsledky prediskutované.
The use of micro- and nanotechnologies is necessary in the development of advanced sensor systems. In this thesis few selected technologies were studied and tested on fabrication of creating two different systems for bioelectrical and electrochemical applications. For biolelectrical applications a chip with a pair of gold nanoelectrodes was designed and implemented. For electrochemical analysis a novel two electrode system was designed and realized, which should contribute by greater sensitivity and accuracy in amperometric detection compared with three-electrode systems in voltammetric analysis. The fabricated systems were tested and the results were discussed.
Description
Citation
MÁRIK, M. Pokročilé techniky vytváření mikro a nanosystémů pro senzoriku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Mikroelektronika
Comittee
doc. Ing. Pavel Šteffan, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jaroslav Boušek, CSc. (místopředseda) RNDr. Ladislav Mareček, CSc. (člen) Ing. Jan Prášek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Arnošt Bajer, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-11
Defence
Student seznámil komisi se svoji závěrečnou prací a odpověděl na tyto otázky: 1) Jaký je rozdíl mezi adhezivní vrstvou CrNi (str. 34) a adhezivní vrstvou NiCr (str. 50)? Jak je možné termálně napařovat tuto sloučeninu? Prvky mají rozdílnou teplotu tání, nezačne se dříve napařovat nikl? 2) Kolik nanoelektrod na měření buněk se vleze na jednu křemíkovou desku? Jaká je reprodukovatelnost, resp. kolik naprosto identických nanoelektrod by se Vám nyní podařilo připravit? 3) Proč jste zvolil jako materiál pracovní elektrody u NDS právě zlato? Platina by byla také zajímavá, nemyslíte? 4) Jakou veličinu jste pomocí elektrody zjišťovali (odpověď: měřili jsme metodou cyklické voltametrie, záleží na poloze a velikosti peaku)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO