Ultrazvukové měření vzdálenosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předkládaná práce popisuje návrh a realizaci ultrazvukového měřiče vzdálenosti. Je rozebrán princip měření vzdálenosti za pomocí ultrazvuku a všechny fyzikální zákonitosti, které se při měření vyskytují. Dále byla vybrána nejvhodnější měřící metoda, je pojednáno o různých druzích ultrazvukových měničů a je vybrán vhodný měnič pro zadanou úlohu. Následuje detailní rozbor jednotlivých funkčních částí měřiče spolu se zpracováním detekovaného ultrazvukového signálu. Další část práce je zaměřená na realizaci měřiče po programové stránce včetně obsluhy grafického displeje a komunikace po USB sběrnici. Poslední část se zabývá měřením s hotovým měřičem pro ověření funkčnosti a správné volby měřící metody a obvodového řešení.
This thesis describes the design and realization of an ultrasonic distance meter. Is discussed about the principle of distance measurement using ultrasound and all physics laws, that occur during the measurement. It was selected the most appropriate measurement method, was also discussed about different types of ultrasonic transducers and was selected an appropriate converter for the specified task. The following part describes all function parts of the meter together with the processing of the detected ultrasonic signal. Next part is focused on the realization of the meter and programming, including the control of the graphical display and communication over the USB bus. The last part deals with the measurement with the completed meter to verify the functionality and the right choice of measurement method and circuit solution.
Description
Citation
GIEMZA, M. Ultrazvukové měření vzdálenosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika
Comittee
doc. Ing. Pavel Šteffan, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jaroslav Boušek, CSc. (místopředseda) RNDr. Ladislav Mareček, CSc. (člen) Ing. Jan Prášek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Arnošt Bajer, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-11
Defence
Student seznámil komisi se svoji závěrečnou prací a odpověděl na tyto otázky: 1) Jakými parametry je limitována minimální velikost (odrazná plocha) detekovaného předmětu a kolik se v praxi pohybuje? 2) Byl zjišťován vliv počtu pulzů a jejich amplitudy na reálných měřeních přístrojem? Jak se projeví na tvaru detekovaného pulzu a jeho amplitudě a jaký počat pulzů je pro běžnou detekci optimální? 3) Je zobrazená amplituda přijatého signálu normována na vzdálenost odkud odraz přišel (kompenzace poklesu amplitudy se vzdáleností)? 4) Jakým způsobem vyhodnocujete signál odražený pod určitým úhlem? 5) Z jakého důvodu jste se rozhodl využít dvojici vysílač - přijímač a ne pouze jeden prvek?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO