Vyrobení prototypu součásti metodou rapid prototyping

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
V rámci této práce je řešena fáze výroby prototypu v průběhu vývoje redukčního členu pro ovládání průtoku plynu, který se nachází v plynovém kotli za ventilem. Práce je zaměřena na aditivní výrobu prototypu. Jsou zde popsány základní technologie, jejich vlastnosti a postupy, které je třeba dodrţet. Prakticky je zde řešena tvorba modelu v 3D CAD softwaru, jeho převedení do formátu STL a kontrola celistvosti. Následně je model přehrán do tiskárny a jsou zhotoveny funkční součásti, které je moţné vyuţít pro ověření aplikace a nalezení případných nedostatků ještě před výrobou vstřikovací formy.
This bachelor thesis is dealing with prototype stage during development of reduction part for gas flow control, which is positioned in gas boiler downstream of the valve. Thesis is focused on additive manufacturing. Basic technologies, their attributes and procedures which are necessary to be followed are described here. Practical part is composed of 3D model creation in CAD software, export of model to STL format and its inspection for compactness. After that 3D model is sent to printer and functional components are made, that can be used for application verification and for detection of possible design deficiencies before the mold assembly is made.
Description
Citation
KOČÁREK, K. Vyrobení prototypu součásti metodou rapid prototyping [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Prokop, CSc. (předseda) doc. Ing. Václav Peňáz, CSc. (místopředseda) Ing. Petra Sliwková, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Frost (člen) Ing. Petr Kužela, CSc. (člen) Ing. Milan Janský (člen)
Date of acceptance
2013-06-13
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: Čím se dá kvantifikovat přesnost metody polyJet? Jak byl odstraněn podpůrný materiál? Co si představujete pod pojmem schodovitost (diskuse)? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO