Vliv uživatele na miniaturní antény v mobilních aplikacích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá vlivem uživatele na vlastnosti miniaturních antén v mobilních aplikacích. V teoretické části jsou představeny elektricky malé antény, jejich základní parametry a omezení. Tato část se dále zabývá mikropáskovými anténami a jejich běžnými typy. Hlavní důraz je kladen na antény typu PIFA, jejich typické konstrukce a metody zmenšování fyzických rozměrů. V praktické části je pomocí simulátoru elektromagnetického pole CST Microwave Studio navržena dvoupásmová PIFA anténa pro kmitočtová pásma systémů GSM900 a GSM1800. U této antény je dále zkoumán vliv uživatele na její impedanční přizpůsobení a vyzařovací vlastnosti v datovém režimu (psaní textových zpráv či prohlížení webových stránek) mobilního zařízení. Tento vliv je změřen na fantomu, shodného tvaru s vlastní rukou, který je vyroben z materiálu na bázi agaru. Pro typickou pozici vlastní ruky vůči anténě je navržen přizpůsobovací obvod, který vliv uživatele eliminuje a zajistí správnou funkci antény.
This master’s thesis deals with user influence on miniature antennas in mobile application. Electrically small antennas including fundamental performance properties and limitations are introduced in the theoretical section of this thesis. This section also deals with microstrip antennas and their common types. The accent is on PIFA antennas, their typical constructions and methods of miniaturization. In the practical section, dual-band PIFA antenna for operation at frequencies of systems GSM900 and GSM1800 is designed with the assistance of electromagnetic field simulator CST Microwave Studio. On this type of antenna, the user influence on impedance matching and radiation pattern in data mode (the user is typing message or browsing with the phone) is investigated. For this purpose the hand phantom, corresponding to author’s right hand, was made from agar based material. For typical position of human hand is designed matching network, which eliminate the user influence and ensure correct function of antenna.
Description
Citation
VEHOVSKÝ, R. Vliv uživatele na miniaturní antény v mobilních aplikacích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Milan Sigmund, CSc. (předseda) doc. RNDr. Jitka Poměnková, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michal Pokorný, Ph.D. (člen) Ing. Zbyněk Fedra, Ph.D. (člen) doc. Dr. Ing. Josef Punčochář (člen) prof. Ing. Miloš Mazánek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-11
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise. Otázky: - Jak jste měřil asymetrické proudy napájení? - Bylo nezbytné pro měření vytvořit model ruky?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO