Cyklovací režimy olověných akumulátorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Hlavním cílem diplomové práce zkoumat problematikou olověného akumulátorů a jejích cyklovácími režimy v různém nastavení. Teoretické část popisuje historii, typy bezúdržbových akumulátorů, degradační mechanismy a jejích případné odstranění. Praktická část se zabývá výrobou elektrod a experimentálního článku, složení aktívní hmoty a měřením vnitřního odporu. Byly zkoumané jednotlivé nastavení parametrů pro hluboké cyklování. Výsledky jsou shrnuty a komentované v závěru práce.
Main goal of the diploma thesis is to examine lead-acid accumulator and to study cycling modes in different setups. Theoretical part describes history, types of maintenance-free batteries, degradation mechanisms and possibilities to remove them. Practical part involves the production of electrodes and experimental cell, composition of active mass and measurement of internal resistance. Different configurations for deep cycling are researched as well. The results of the work are summarized and commented at the conclusion of the thesis.
Description
Citation
MIČÁK, T. Cyklovací režimy olověných akumulátorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc. (předseda) prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (místopředseda) prof. Ing. et Ing. Fabian Khateb, Ph.D. et Ph.D. (člen) Ing. Roman Prokop, Ph.D. (člen) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen) doc. Ing. Jiří Háze, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-12
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: Nikde není, popsána samostatná formace článku. Jaký byl použit separátor? Vysvětlete pojem watthodinová účinnost a pasivace elektrod uvedené v textu práce? Z jakého důvodu byla vyměněna distanční vložka v experimentálním článku? Kolik procent je účinnost využití hmoty v akumulátoru? Je použit symbol Q jako dodaný náboj, vybíjení pak udáváte v procentech dodávaného náboje? Jak byla stanovena kapacita v Ah, když nikde není zmínka o čase? Kolika procentní je koncentrace kyseliny sírové v olověném akumulátoru? Jak byla měřena hodnota kapacity? Jaké veličiny měří systém Agilent? Jak husté jsou body v grafech?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO