Radiofrekvenční metoda detekce výbušnin a drog - NQR

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá radiofrekvenčními spektroskopickými metodami, jež jsou použitelné pro detekci nebezpečných látek, jako jsou např. výbušniny či drogy. Blíže se zaměřuje na slibně se rozvíjející metodu nukleární kvadrupólové rezonance. Tato metoda se v poslední době v zahraničí uplatňuje při detekci energetických materiálů na rizikových místech. Základním kamenem nukleární kvadrupólové rezonance je vyhodnocení vzájemné interakce mezi elektromagnetickým vlněním, v pásmu středních až velmi krátkých vln, a zkoumanou látkou. Sledovaným parametrem jsou rezonanční frekvence látky. K jejich vyhodnocení se využívá spektrální analýza signálu. Rezonanční frekvence jsou typické vždy pro danou krystalickou strukturu, a tudíž každá případná výbušnina či droga je touto metodou jednoznačně identifikovatelná.
The thesis deals with RF spectroscopic methods, which are applicable for the detection of hazardous substances such as explosives or drugs. Particular attention is focused on promising method of nuclear quadrupole resonance. Abroad this method has recently been applied in the detection of energetic materials in hazardous locations. The cornerstone of the nuclear quadrupole resonance is to evaluate the interaction between electromagnetic radiation, in the range of medium to very short waves, and the researched substance. Observed parameter are the resonant frequencies of the substance. Spectral analysis of signal is used for their evaluation. Resonant frequencies are always typical for the crystalline structure, therefore every explosive or drug is clearly identifiable by this method.
Description
Citation
MOTYČKA, L. Radiofrekvenční metoda detekce výbušnin a drog - NQR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Tomáš Kratochvíl, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Tomáš Frýza, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Vladimír Šebesta, CSc. (člen) Ing. Zbyněk Lukeš, Ph.D. (člen) Ing. Zuzana Krajčušková, Ph.D. (člen) Ing. Josef Soldán, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-11
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své diplomové práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO