Rozměřování experimentálních záznamů EKG

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem algoritmu pro detekci komplexu QRS a nalezení hranic jednotlivých vln v cyklu EKG. Součástí práce je teoretický rozbor elektrofyziologie srdce a metod běžně užívaných pro detekci i rozměření signálu EKG. Z uvedených metod je realizován algoritmus založený na spojité vlnkové tranformaci. Detektor QRS i algoritmus pro rozměření jsou otestovány na standardní databázi signálů CSE vůči manuálně i automaticky stanoveným referenčním bodům. Dosažené výsledky jsou porovnány s dalšími obdobnými metodami. Diplomová práce se dále zabývá úpravou realizovaného algoritmu pro experimentální záznamy EKG z izolovaného králičího srdce podle Langendorffa. Jsou představena specifika snímání těchto dat a na základě časové a frekvenční analýzy jsou navrženy a realizovány dílčí modifikace algoritmu. Ověření účinnosti zvolených změn je pro velký rozsah záznamů provedeno na výběrové testovací databázi. Úspěšnost algoritmu je vyhodnocena na základě manuálně anotovaných referenčních bodů.
This thesis deals with a proposition of an algorithm for QRS complex and typical ECG waves boundaries detection. It incorporates a literature research focused on heart electrophysiology and commonly used methods for ECG fiducial points detection and delineation. Out of the presented methods an algorithm based on a continuous wavelet transform is implemented. Detection and delineation algorithm is tested on CSE standard signal database towards references determined both manually and automatically. Obtained results are compared to other congenerous methods. The diploma thesis is further concerned with an algorithm modification for experimental electrocardiograms of isolated rabbit hearts. Recording specifics of these data are introduced. Additionally, based on time and frequency analysis, particular modifications of the algorithm are proposed and realized. Due to a large extent of records functionality is verified on randomly selected database samples. Efficiency of the modified algorithm is evaluated through manually annotated references.
Description
Citation
HEJČ, J. Rozměřování experimentálních záznamů EKG [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) doc. Ing. Aleš Drastich, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Michal Masařík, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Jaromír Baštinec, CSc. (člen) doc. Ing. Jaromír Hubálek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-13
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO