Návrh optoelektronického snímače polohy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je navrhnout optoelektronický snímač polohy, který by určoval aktuální polohu měřicí linky. Tuto polohu je potřeba určovat velice přesně. Nejdříve je práce směrována na seznámení se snímači polohy, které se používají při automatizaci. Práce studuje parametry odporových, indukčních, kapacitních, optoelektronických a ultrazvukových snímačů. Následně si vybírá integrovaný optoelektronický snímač ADNS-5020, realizuje s ním obvod pro snímání polohy a dále je realizována část pro zpracování a přenos signálu ze snímače do PC s obvodem FT232RL. Výsledkem této práce je návrh obvodu snímajícího polohu měřicí linky a předávajícího data o poloze do PC, dále měřicí program ovládající navrhnutý obvod a zpracovávající naměřená data rozložení napětí, případně proudu na měřicí lince do tabulek a grafů s možností výpočtu činitele odrazu a impedance.
The aim of this semestral work is design optoelectronic positional sensor, which can measure current position of measuring line. This position has to be measure very precisely. At first the work describes positional sensors used in automatization. Work study parameters of resistance, inductance, capacity, optoelectronic and ultrasound sensors. Subsequently work choose integrated optoelectronic sensor ADNS-5020, realize with ADNS-5020 circuit for measuring position and realize part processing transmission of signal from sensor to PC with integrated circuit FT232RL. The results of this work are design measuring and transfering circuit for optoelectronic positional sensor, measuring program which have control over designed circuit. Measuring program process measured data of voltage possibly current distribution on the line and create tables and graphs with calculation reflection coefficient and impedance from data.
Description
Citation
STRAKA, R. Návrh optoelektronického snímače polohy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Ing. Lubomír Brančík, CSc. (předseda) prof. Ing. Miroslav Kasal, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Pavel Fiala, Ph.D. (člen) Ing. Michal Kubíček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Zdeněk Nováček, CSc. (člen) Ing. Jiří Konečný, Ph.D. (člen) Ing. Zoltán Szabó, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2010-06-15
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise. Ing Szabó: Jak probíhalo zjišťování rozlišení? Ing. Kubíček: Mění se počet impulzů při kalibraci? Ing. Konečný: Proč je rozlišení různé pro dvě barvy papíru?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO