Aprotické elektrolyty pro lithno-iontové akumulátory s vyšší teplotní stabilitou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá bezpečností aprotických elektrolytů pro lithno-iontové akumulátory z hlediska teplotní stability. Kromě důležitých vlastností elektrolytů jako je vodivost a viskozita je práce zaměřena na posouzení vlivu retardéru hoření na bod vzplanutí. V hlavní části práce je stručně popsán lithno-iontový akumulátor a používané materiály, se zaměřením na funkci elektrolytu. Dále je popsán proces hoření, mechanismy jeho retardace a používané materiály. V praktické části práce navazuje popisem jednotlivých metod měření a zhodnocením naměřených dat. V závislosti na získaných výsledcích je navrženo optimální složení elektrolytu s použitím retardéru hoření.
Master thesis deals with safety of aprotic electrolites used in lithium – ion accumulators. Beside conductivity and viscosity of electrolytes is work focused to flashpoint of electrolytes with flame retardants. In main part of work is shortly explained lithium ion accumulator used materials and fundamentals. Flame retardancy mechanisms and used materials are disscussed too. In practical part work deals with description of used measuring methods and evaluation of gauged data. At least optimal composition of electrolyte with flame retardant is proposed.
Description
Citation
BAJER, M. Aprotické elektrolyty pro lithno-iontové akumulátory s vyšší teplotní stabilitou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
doc. Ing. Petr Bača, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (místopředseda) Ing. Pavel Prosr, Ph.D. (člen) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen) doc. Ing. Petr Křivík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-11
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: 1) Jakým způsobem se měří vodivost elektrolytů? 2) Co je to iontová kapalina? 3) Jaký je přínos celého měření? 4) Jak uhasíte aprotický elektrolyt, v případě vznícení? 5) V čem vidíte největší přínos práce?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO