Měnič s velmi nízkým vstupním napětím

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem a testováním zvyšujícího měniče stejnosměrného napětí pro transformaci světelné energie přijaté fotodiodou na elektrickou energii s výstupním napětím dostatečným pro napájení digitálních obvodů. Teoretická část utváří přehled komerčních obvodů a jsou v ní zvoleny obvody Linear Technology LTC3109 a kombinace Seiko S-822Z20 a S-8353D30MC jako vhodné pro další výzkum. Je popsán princip funkce těchto obvodů. V praktické části jsou změřeny závislosti maximálního výstupního výkonu a účinnosti obvodů na vnitřním odporu zdroje. Na základě výsledků jsou porovnány vlastnosti obvodu Linear Technology s různými variantami vstupních transformátorů. Je navržen modifikovaný obvod Seiko s fotodiodou na vstupu a ověřena jeho funkce při napájení laserovou diodou po optickém vlákně.
This Bachelor’s thesis describes a design and testing of an increasing direct voltage converter transforming light energy received by a photodiode to electrical energy with sufficient output voltage to power digital circuits. The theoretical part forms an overview of commercial circuits and the Linear Technology LTC3109 and the combination of Seiko S-822Z20 and S-8353D30MC are chosen as suitable for the further research. The function principles of these circuits are described. In the practical part the maximum output power and efficiency dependences on the internal resistance of the power source of the circuits are measured. Based on the results the characteristics of the Linear Technology circuit with different variants of the input transformers are compared. A modified Seiko circuit with an input photodiode is designed and its function is verified by laser diode powering through an optical fiber.
Description
Citation
JAŠKO, M. Měnič s velmi nízkým vstupním napětím [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automatizační a měřicí technika
Comittee
prof. Dr. Ing. Miroslav Pokorný (předseda) prof. Ing. František Šolc, CSc. (místopředseda) Ing. Miloslav Čejka, CSc. (člen) Ing. Radovan Holek, CSc. (člen) prof. Ing. Luděk Žalud, Ph.D. (člen) prof. Ing. František Zezulka, CSc. (člen)
Date of acceptance
2013-06-18
Defence
Student obhájil bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO