Vyvedení výkonu z rozvodny 110/22 kV Moravany u Brna

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem diplomové práce je návrh a rekonstrukce distribuční sítě vn pro společnost E.ON se zaměřením na výpočet ustáleného chodu a naplánování nových kabelových vývodů z transformační stanice Moravany u Brna. V první části teoretického rozboru se práce zabývá zařazením distribuční sítě v elektrizační soustavě a zásadami pro rozvoj a výstavbu sítí vn. Druhá část obsahuje obecný výpočet ustáleného chodu distribuční elektrické sítě a seznámení se s programem PAS Off - Line Bizon V 4.0. Praktická část diplomové práce je zaměřena na výpočet ustáleného chodu pomocí programu PAS Off - Line Bizon V 4.0 za současného stavu transformační stanice Moravany u Brna. Dále je v práci uveden návrh šesti nových kabelových linek, jejichž důvodem výstavby je posílení rozvodu elektrické energie v jižní části města Brna. Závěr praktické části práce tvoří rekonstrukce venkovního a kabelového vedení připojeného k transformační stanici Moravany u Brna a následné provedení výpočtu jejich ustáleného chodu.
The aim of this Master’s thesis is the design and reconstruction of the high voltage distribution network for the company E. ON with focus on calculation of the stabilized operation and on the planning of new cable taps from the transformer substation Moravany u Brna. The first part of the theoretical analysis of the work deals with the inclusion of the distribution network into the power system and with principles of development and construction of high voltage networks. The second part includes a general calculation of stabilized operation of the power distribution network and a familiarization with the program PAS Off - Line Bison 4.0. The practical part of the thesis is focused on the calculation of the stabilized operation at the current state of transformer substation Moravany u Brna using the PAS Off - Line Bizon 4.0 V programme. This part also contains the design of six new cable lines which are needed to strengthen the power distribution in the southern part of the city Brno. The closing part of this chapter constitutes of a outdoor and indoor cable line renovation. These cables are connected to the transformer substation Moravany u Brna and a calculation of stabilized operation is also included in this part.
Description
Citation
CHROMÍK, A. Vyvedení výkonu z rozvodny 110/22 kV Moravany u Brna [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) Ing. Petr Skala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Student plynule a bez problémů prezentoval obhajobu své diplomové práce. Nejprve se věnoval popisu transformační stanice Moravany u Brna. Dále uvedl porovnání stavu stanice v roce 2012 a 2013. Uvedl také plánující stav vývodových linek, například odlehčením. Součástí práce byla i úvaha o změně zatížení napájecí linky. Doc. Blažek přečetl posudky, vytkl gramatické chyby práce a položil studentovi otázky. Byl položen dotaz, jaký je rozdíl mezi pojmy transformační stanice, transformovna, rozvodna... Jednotlivé pojmy student vysvětlil. Nicméně doc. Blažek se studenta dotázal, kolik napěťových úrovní najdeme v transformovně a rozvodně podle definice. Student odpovídal s problémy a pouze částečně správně. Dále byl student dotazován na způsob rozpočtu aktuálního zatížení sítě. Všechny položené otázky byly studentem zodpovězeny. Ing. Skala se diplomanta dotázal na zatížení starého a nového transformátoru. Student podal vysvětlení. Doc. Toman se dotázal na hlavní přínos studenta v práci v programu Bison. Diplomant popsal svůj přínos v práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO