Ustálený chod a zkratové poměry v síti 110 kV E.ON při provozu nového zdroje 120 MVA pracujícího do R 110 kV Prostějov

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Energetická soustava je nepostradatelným technickým systémem určeným k zásobování energií. Spotřeba energie se stále zvyšuje a i do budoucna je možno předpokládat vzrůstající trend. Díky tomu jsou do provozu uváděny nové zdroje energie. Je tedy důležité znát chování a parametry jak elektrizační soustavy, tak i nových energetických zdrojů, které k~ní připojujeme. Z těchto důvodů se elektrizační soustava zjednodušuje a popisuje v~jejím ustáleném chodu pomocí různých numerických metod. Také jsou určovány zkratové poměry, pomocí nichž se dimenzuje připojení nového zdroje.
Electrical power system is an essential technical system intended to power supply. The power drain is still increasing and it is possible to suppose rising trend in the future. Because of this fact there are installed new power sources into the system, so it is important to know manners and parameters of the electricity supply system as well as the new power sources which we are connecting to the grid. Due to these reasons, the electricity supply system is being simplified and described as the steady state operation with different numerical methods. To dimension a connection of the new power source to the grid, it has to be determined short-circuit conditions too.
Description
Citation
KOLÁŘ, P. Ustálený chod a zkratové poměry v síti 110 kV E.ON při provozu nového zdroje 120 MVA pracujícího do R 110 kV Prostějov [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) Ing. Petr Skala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-17
Defence
Student prezentoval obhajobu své diplomové práce. Nejprve popsal ustálený chod v daných rozvodnách. Dále popisoval změny poměrů na vedení při připojování nových zdrojů a při změně konfigurace sítě. V závěru prezentace popsal možné poruchové stavy, které mohou v rozvodnách nastat. A navrhl opatření proti výskytu plošných poruch. Doc. Blažek přečetl posudky a položil studentovi otázky k obhajobě. Student na všechny položené otázky bez problému odpověděl. Dále byl dotazován, zda se vedení při jednopólovém zkratu kontroluje i na dynamické účinky proudu. Student odpovědět nedokázal. Na další položené dotazy komisí student již bez problému odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO