Bezsenzorové řízení rychlosti a polohy stejnosměrného motoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato závěrečná práce se zabývá řízením a regulací stejnosměrných kartáčových motorů, použitých v aktuátorech firmy Honeywell. V úvodu jsou popsány druhy stejnosměrých kartáčových motorů a možnosti jejich regulace. Zvolili jsme metodu kompenzace zatěžovací charakteristiky. Základním požadavkem na tuto práci je požadavek na zajištění konstantních otáček motoru, při různém zatěžovacím momentu. Pro tento požadavek je nutné vytvoření matematického statického modelu motoru, vypočítání, ověření konstant daného motoru a v neposlední řadě také implementace statického modelu na daný motor. Dále se práce zaměřuje na limity takové regulace motoru, případně na omezení, která nám vznikají podmínkami v praxi.
This thesis deals with the management and control of DC brush motors used in Honeywell actuators. The introduction describes the types of DC brush motors and possibilities of regulation. We chose the method of compensation of the load characteristics. The basic requirement for this job is a requirement to ensure constant engine speed under various load torque. For this requirement it is necessary to develop a mathematical model of the static engine, calculate, verify that the motor constants and, not least, the implementation of the static model for a given engine. The work focuses on the limits of such an engine control or the limitations that we created conditions in practice.)
Description
Citation
KAKÁČ, P. Bezsenzorové řízení rychlosti a polohy stejnosměrného motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (místopředseda) Ing. Ondřej Šmirg, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Pavelka (člen) Ing. Milan Šimek, Ph.D. (člen) Ing. Radim Číž, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-20
Defence
Otázka oponenta: Lze určit přesnou polohu motoru nebo jen stav otevřeno a zavřeno při použití Vašeho návrhu? Pokud ano, jak?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO