Lokace stanice v síti Internet pomocí analýzy doménových názvů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této bakalářské práce je na základě získaných informací vytvořit aplikaci pro lokaci stanic v síti pomocí analýzy doménových jmen. Teoretická část se věnuje metodám určování fyzické polohy stanice v síti Internet (tzv. geolokace) a systému DNS. Nejprve je nutné vybrat vhodnou metodu pro určení polohy stanice. Dalším krokem je pochopit systém DNS a strukturu a funkci doménových názvů. Nakonec je pomocí programovacího jazyka JavaFX Script vytvořena aplikace, která je schopná analyzovat domény. Vytvořené aplikaci a získaným výsledkům se věnuje druhá část práce. Zabývá se strukturou aplikace a její funkcí. Nakonec jsou zhodnocena získaná data a přesnost aplikace je porovnána s přesností jiných metod určení polohy stanice.
Goal of this thesis is to create an application for geolocation of hosts using an analysis of domain names. The theoretical part of the thesis focuses on estimation of geographic location of hosts in the Internet (called geolocation) and the DNS system. This knowledge is necessary for creation of the application. The first task is to choose suitable method of geolocation. The next step is to fully undestand the DNS system and function of domain names. Finally, the application for analysis of domains in JavaFX Script programming language is created. The practical part of the thesis describes this application, its structure, function and results. Acquired data are analysed and compared to results of other geolocating methods.
Description
Citation
JELÍNEK, O. Lokace stanice v síti Internet pomocí analýzy doménových názvů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Sýkora (člen) Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Martinásek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lukáš Malina, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2013-06-20
Defence
Jaké jsou mechanismy plnění vámi vytvořené databáze? Daly by se nějakým způsobem automatizovat?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO