Návrh vodárenských objektů s podporou simulačního softwaru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Předmětem této bakalářské práce je návrh vodárenských objektů s podporou simulačního softwaru. Součástí dokumentu je souhrn několika vybraných softwarových prostředků, které slouží přímo k návrhům vodárenských objektů, nebo slouží jako podpůrné programy. K tomuto přehledu je vždy vypsán stručný výpis informací o původu, základních zaměřeních, dostupnosti a případně i ceně na trhu. Dále jsou jednotlivé programy rozdělené do čtyř základních skupin. V této části jsou blíže přiblíženy schopnosti programů, které se zabývají některou z následujících problematik: - Problematika kvality vody - Hydraulická analýza a simulace hydraulického chování - Projektování vodovodních sítí - Vytváření simulačních modelů Následně jsou vybrány tři programy, u kterých jsou na vzorových příkladech ukázány, některé ze schopností programů. První vybraných software je Watpro, na kterém je proveden návrh úpravny vody a následné hledání vyhovujících dávek chemických přídavků. Druhým programem je Epanet 2.0, kde je vypočítán vzorový příklad úniku vody z vodovodního potrubí a následné srovnání s výpočty podle rovnice. Posledním třetím programem je Watdis, u tohoto programu je spočítán stejný příklad na výpočet úniku vody z vodovodního potrubí a následné srovnání s výsledky z programu Epanet 2.0. Tato práce přináší základní přehled sedmnácti vybraných programů a má poskytnout informace o nich potenciálnímu uživateli, z řad projektantů či studentů.
The subject of the thesis is the design of water supply facilities with the support of a simulation software. The document is a summary of representative software tools that are used to design water supply sites directly or serve as supportive programs. A short summary of the origin, primary focus, availability and market price of each tool is listed in the survey. Furthermore the individual programs are divided into four groups. The section conveys the software's ability to deal with any of the following issues: - Water quality - Hydraulic analysis and simulation of hydraulic working - Design of water network - Creation of simulation models Subsequently, three chosen programs are subjected to exemplary tests, demonstrating some of the capabilities. The first program is Watpro, on which a design of a water treatment plant is drafted and a subsequent search for the sufficient dose of chemical additives is executed. The second program Epanet 2.0 calculates a model test of a water leak from a pipeline. The result is then compared with the outcome of equation calculation. The last program is Watdis, with which the same example of pipeline leakage is calculated and subsequently compared to the Epanet 2.0 result. The work's aim is to provide an overview of the seventeen selected programs and supply the information to potential users from the ranks of designers and students.
Description
Citation
PEŠOUT, J. Návrh vodárenských objektů s podporou simulačního softwaru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
2013-06-10
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO