Stanovení minimální protiproudní vzdálenosti hladinoměrného snímače od ostrohranného přelivu s výřezem ve tvaru V

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Tato bakalářská práce objasňuje problematiku měření průtoků měřicími systémy užívajícími Q/h charakteristiku a zabývá se měřicí technikou pro stanovení úrovně hladiny. Podrobně jsou popsány jednotlivé druhy měrných přelivů a jejich Q/h charakteristiky. Zmiňuje se také o pozici instalace snímače. Hlavním úkolem je nalezení praktické minimální protiproudní vzdálenosti v praxi používaných hladinoměrných snímačů v případě použití přelivu s výřezem ve tvaru V a to formou experimentálního měření v Laboratoři vodohospodářského výzkumu Ústavu vodních staveb Fakulty stavební VUT v Brně. Jedná se o přelivy s vrcholovými úhly výřezu 90°, 53°8´ a 28°4´. Ze zpracovaných získaných dat je provedeno vyhodnocení a následné stanovení minimální protiproudní vzdálenosti hladinoměrného snímače. Součástí práce jsou i doporučení pro následné výzkumné práce.
This thesis clarifies the issue of the measuring flows with the help of capacity measurement systems using Q/h characteristics and also describes measuring techniques for determining the water surface level. The various types of measuring weirs and their Q/h characteristics are described in detail. It also mentions the position of the installation of the sensor. The main task is to find a practical minimal countercurrent distance of the water surface sensors used in practice for use with a V-notch weir in the form of experimental measurements in the water management research laboratory at the Department of Water Structures Faculty of Civil Engineering in Brno. The weirs used for this experiment had top angle cutouts of 90°, 53°8´ and 28°4´. The obtained data is evaluated and subsequently the minimal countercurrent distance of the water surface sensor is determined. The thesis also includes recommendations for further research.
Description
Citation
KOPEČNÁ, M. Stanovení minimální protiproudní vzdálenosti hladinoměrného snímače od ostrohranného přelivu s výřezem ve tvaru V [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2013.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
2013-06-12
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO