Osvětlovací technika moderních vozidel a měření dohlednosti na dosvit hlavních světlometů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na problematiku vlivu moderních konstrukcí osvětlovací techniky vozidel na vzdálenosti dohledu a vzdálenosti dosvitu za sníţené viditelnosti. V první časti diplomové práce je uvedena podrobná analýza problematiky současné situace, včetně komplexního popisu zdrojů světelného záření, konstrukcí světlometů a popisu systémů pouţívaných u moderních technologií osvětlení vozidel. Druhá část této diplomové práce je zaměřena na vědní problematiku metod zjištění vzdálenosti dohledu a dosvitu hlavních světlometů. Dále se tato část zabývá aplikací získaných metod na zjištění vzdáleností dosvitů a vzdáleností dohledů vozidel vybavených moderní konstrukcí světlometů se zdrojem světla tvořeným xenonovou výbojkou, porovnání s vozidlem s moderním světlometem vybaveným halogenovou ţárovkou a vozidlem vybaveným konstrukčně starším halogenovým světlometem.
This magister’s thesis is about modern lighting of vehicles, the visual range and afterglow in poor visibility. The first part of the thesis provides a detailed analysis of the current situation and problems, including a comprehensive description of the sources of light radiation, lamps, structures, and describe the systems used in modern lighting technology of vehicles. In the second part of the thesis there are the scientific methods to determine the issue of visual range and afterglow of the headlights. The second part is about the application of acquired techniques to detect an afterglow and the visual range of vehicles with modern headlights with a light source with xenon lamp, compared with a vehicle with a halogen lamp and a vehicle with an older halogen headlight.
Description
Citation
MARTÍNEK, M. Osvětlovací technika moderních vozidel a měření dohlednosti na dosvit hlavních světlometů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Expertní inženýrství v dopravě
Comittee
doc. Ing. Aleš Vémola, Ph.D. (předseda) Ing. Josef Libertín, CSc. (místopředseda) Ing. Albert Bradáč, Ph.D. (člen) Ing. Michal Vintr, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Kudláček (člen)
Date of acceptance
2011-06-20
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi se svou závěrečnou prací, jejíž hlavní náplní byla osvětlovací technika moderních vozidel a měření dohlednosti na dosvit hlavních světlometů. Závěrečnou práci obhajoval jasně a srozumitelně. Z jeho přednesu bylo patrné, že k řešeným úkolům přistupoval zodpovědně. Diplomant zodpověděl otázky oponenta a státní zkušební komise. Státní zkušební komise závěrem konstatovala, že diplomant svou závěrečnou práci obhájil.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO