2014

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 5 of 645
  • Item
    Římské lázně a saunový svět
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, ) Okřina, Matouš; Dýr, Petr; Myslín,, Jiří
    Architektonická studie nabízí řešení prostoru římských lázní a saunového světa v objektu navazujícím na navržené Aquacentrum v lokalitě Brno – Hády. Umístění aquacentra vychází z Vyhledávací architektonické studie Aquacentrum – „Chrám vody“ Brno (na rozvojových plochách stanovených ÚPmB). Prostory welness jsou v dnešní době významnou součástí aquaparků. Navržené prostory římských lázní a saunového světa nabízí návštěvníkům využití jak modifikací římských lázní a finských saun, tak i dalších doprovodných procedur, jako jsou různé masáže, bylinné koupele, masážní vířivky, apod. Nejedná se jen o místo k relaxaci nebo ozdravnému pobytu, ale je zde zahrnuta i funkce společenská v podobě prostorů soukromých spa (pro obchodní jednání), caldaria, případně tepidaria, odpočíváren a odpočinkového baru. Formou, která je založena na formě předem navrženého objektu aquacentra, je kvádr s nakloněnou JV, JZ a SV stěnou (odklon stěn 20° od svislice). Centrem půdorysu je odpočívárna a bar, po jejichž stranách jsou atria. Kolem nich jsou pak do jednotlivých křídel řazeny provozní celky. Celková dispozice se také snaží navázat na tradiční náplň a propojení prostor římských lázní, dodržet koncept finského sanování a obojí spojit dohromady v navazujících křídlech. Zatímco provoz balnea je jako „špinavý“ oddělen halou, křídlo s masáží i méně tradičními saunami a lázněmi (jakými jsou švédská, japonská, ad.) je spolu s křídlem vodních lázní od centrálního prostoru odděleno probíhající chodbou. Provozu ubytování je věnováno druhé podlaží, které nezabírá celou půdorysnou stopu podlaží prvního a je uspořádáno do tvaru T. Podzemní podlaží je do terénu zapuštěno částečně a nachází se na něm kryté parkoviště a provozní zázemí.
  • Item
    Bytový dům
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, ) Bursík, Karel; Hlavačka, Tomáš; Mikošek, Marek
    Diplomová práce „ Bytový dům“ je zpracována ve formě projektové dokumentace obsahující všechny náležitosti dle platných předpisů. Navržený objekt je umístěn v obci Hrušovany nad Jevišovkou. Svým charakterem jde o zděný objekt s Miako stropem. Hlavní vstup do objektu je ze severní strany. Jedná se o čtyř podlažní objekt. V podzemním podlaží jsou situovány sklepní prostory a dva byty. V ostatních nadzemních třech podlažích je navrženo 12 bytů. Práce je zpracována kompletně včetně požárně bezpečnostního řešení a zhodnocení konstrukcí a objektu z hlediska požadavku stavební fyziky. Součástí projektu jsou také dispoziční studie, a schématický návrh vnitřního vodovodu a vnitřní kanalizace a návrh retenční nádrže.
  • Item
    Finanční restruktualizace stavebního podniku
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, ) Janhuba, Tomáš; Vítková, Eva; Houser,, Pavel
    Tato diplomová práce se zabývá finanční restrukturalizací stavebního podniku. Na konkrétním podniku, je ukázána možnost, jak pomocí finanční restrukturalizace zlepšit finanční zdraví tohoto podniku a tím i jeho konkurenceschopnost, která je vzhledem k současné situaci na stavebním trhu zcela klíčová. Za pomocí metod finanční analýzy je vyhodnocen současný stav finančního zdraví a finančního řízení podniku. Na základě těchto závěrů jsou navrženy nápravná opatření v rámci finanční restrukturalizace, jejichž účinnost je na závěr opět ověřena pomocí finanční analýzy.
  • Item
    Územní marketing ve vybrané lokalitě
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, ) Mlčúchová, Veronika; Vaňková, Lucie; Kocourek, Radim
    Diplomová práce se zabývá problematikou územního marketingu ve vybrané lokalitě. Konkrétně jde o lokalitu města Zlína. Cílem diplomové práce je na základě použití nástrojů územního marketingu ve vybrané lokalitě, navrhnout směry rozvoje zkoumaného území.
  • Item
    Dům krátké cesty v Brně
    (Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební, ) Šrubařová, Jana; Menšíková, Naděžda; Bukolský, Martin
    Řešené území se nachází v městské části Brno - Trnitá na nábřeží řeky Svitavy. Předmětem diplomové práce je architektonická studie vybrané části návrhu městské prostorové struktury s intenzivním využitím intravilánu města, řešené v předdiplomovém projektu, který předcházel vlastní diplomové práci. Návrh umožní míchání většího množství různých funkcí na relativně malé zastavěné ploše, která sníží nároky na dopravu a zajistí obyvatelům domu různé formy bydlení, služeb i zaměstnání. Půdorysný tvar objektu vychází z řešeného území, které je ze tří stran napojeno na přístupové komunikace. Hmotové a prostorové řešení respektuje okolní zástavbu a využívá stávající cyklostezku a chodníky v jihovýchodní části řešeného území. Základní hmota objektu je rozdělena třemi osami, procházejícími objektem, na tři bloky propojené společným vnitroblokem. Vzniká tak náměstí s atriem lemovaným stromořadím s možností posezení pod korunami stromů. Tvar těchto tří bloků je dále formován ubíráním hmoty, jehož důsledkem vznikají atria, terasy a lodžie, které vnáší do interiéru přirozené světlo a zároveň umožňuje prosvětlení vnitrobloku a okolních objektů v rámci řešeného území. Tato prostorová struktura je horizontálně členěna podle funkcí. Jsou zde navrženy podzemní hromadné garáže, pasáže s obchody, služby, administrativa / komerce a bydlení. I přes různorodost funkcí byl pro fasádu zvolen jednotný ráz bílých horizontálních liniích v kontrastu s tmavě šedými liniemi oken a fasádního obkladu.