Průzkum a hodnocení historického kamenného mostu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Práce se zabývá problematikou hodnocení existujících konstrukcí z kamene, konkrétně kamenných mostů. Obsahuje přehled nejčastěji používaných typů konstrukcí a materiálů historických mostů a pojednává také o dobových technologiích jejich výstavby. V práci je rovněž zpracován přehled metod pro zkoušení stavebního kamene, a to jak v laboratoři, tak in situ. Na hodnocení kamenných konstrukcí je zde aplikován postup z normy ČSN ISO 13822, avšak se zohledněním specifik plynoucích z přírodní podstaty stavebního materiálu. Experimentální část popisuje průzkum a hodnocení konkrétního kamenného mostu v Dobromilicích, včetně návrhu optimálního způsobu rekonstrukce.
This thesis is focused on the evaluation of existing stone structures, particularly stone bridges. It contents a summary of the most frequently used structure types and materials of historic bridges as well as it presents some contemporary technologies. Thesis also presents methods of the construction stone testing, both laboratory and in situ. The process of the assessment of existing structures from ČSN ISO 13822 is being applied on the evaluation of stone structures, taking into account their specifics. These specifics results from the natural origin of the building material. The experimental part describes the survey and assessment of an existing stone bridge in Dobromilice, including a proposal for an adequate way of reconstruction.
Description
Citation
ŠAROUNOVÁ, P. Průzkum a hodnocení historického kamenného mostu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce a dopravní stavby
Comittee
Date of acceptance
2014-02-03
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO