Základní metody reflektometrie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce pojednává o fyzikální metodě s názvem reflektometrie a její aplikaci k detekci poruch na vedeních a následnou klasifikaci. Práce popisuje možnost aplikovat metodu jak na koaxiální tak i na optické vedení. Teoretická část je rozdělena na blok týkající se koaxiální reflektometrie a blok optické reflektometrie. Nastíněny jsou základní principy fungování obou metod, přístroje jsou popsány jak blokovými schématy tak i rozborem reálných reflektometrů různých výrobců. Díky těmto moderním přístrojům jsem schopni během velmi krátké doby zjistit stav vedení, popřípadě určit jaká je jeho délka. Pro tuto schopnost jsou reflektometry velmi ceněné přístroje a jejich vývoj jde kupředu velmi rychle. Závěr práce je vyhrazen pro realizaci laboratorní úlohy, jež má za úkol přiblížit metodu reflektometrie dalším studentům.
This bachelor thesis is focused on physical method called reflectometry and it deals with problem of detection faults in cables and its formatting. This thesis describe the posibility of aplication of this method to a coaxial or an optical cable. Theoretical part of this project is devided in two parts. First part is about a coaxial reflektometry and second part is about an optical reflectometry. Both methods are desribed by block diagrams and even by analysis of real machines. Due to modern devices, we are able to find out in very short time the cable lenght or if the cable is damaged. Because of this ability the reflectometer is very valuable and powerful tool and the research in this technical sector is intesive. Final part of this bachelor thesis inscribe the proposal of laboratorial work, which should introduce the reflectometry to other students.
Description
Citation
KOVÁŘ, O. Základní metody reflektometrie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektronika a sdělovací technika
Comittee
prof. Dr. Ing. Zdeněk Kolka (předseda) prof. Ing. Pavel Fiala, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Václav Říčný, CSc. (člen) prof. Ing. Karel Roubík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (člen) Ing. Ivo Hertl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-15
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO