Výkonnost služby GNSS pro aplikace prostorové navigace civilního letectví v ČR

Abstract
Disertační práce pojednává o navigační výkonnosti GPS/EGNOS v oblasti polohy uživatele. Posouzení navigačních systémových schopností podpory zabezpečení nových letových postupů vychází ze statických observací a příkladů jejich zpracování. Systém GPS/EGNOS je prvním primárním navigačním systémem, který má být využíván pro postupy konečného přiblížení civilního letectví ve vzdušném prostoru České republiky. První část práce se proto zabývá popisem přínosů využití nových postupů, shrnuje dosavadní vývoj a současný stav. Část druhá se věnuje vymezení prvků analyzovaného primárního navigačního systému GPS/EGNOS a jeho charakteristikám. Následně je zpracována metodika kritického hodnocení výkonnosti poskytované navigační služby GPS/EGNOS, která využívá nové metody šetření přesnosti, integrity a kontinuity navigační služby satelitního systému z hlediska polohy uživatele. Současně je vytvořen podpůrný software pro analýzu dat v oblasti polohy uživatele. Na základě statických experimentálních měření a zpracování signálu v prostoru zkoumaného systému a jeho podrobné analýzy jsou prezentována zjištění a provedeny závěry o stavu systému. V závěru práce je navrženo a ověřeno využití permanentních geodetických stanic pro pravidelné hodnocení výkonnosti GNSS pro účely civilního letectví a provedeny závěry o zjištěných chybách a navigační výkonnosti na základě měření vybraných stanic na území ČR.
The dissertation deals with the assessment of navigation performance of GPS/EGNOS system in user position domain. Examination is based on a static signal in space monitoring and evaluation campaign to assess the ability to provide sufficient performance for new navigation procedures. GPS/EGNOS system is the first primary navigation system to be used in the airspace of Czech Republic. The first part describes the benefits of using new procedures, summarizes navigation development and current status. The second part defines components of GPS/EGNOS primary navigation system being analysed and its characteristics with the potential impact on the quality of approach navigation services to be provided and ensured by EGNOS. Subsequently, the methodology for critical evaluation of GPS/EGNOS signal in space navigation performance in position domain to be monitored by of air traffic services was formulated, using new methods for investigation of accuracy, integrity and continuity with the focus on final approach procedures. Simultaneously supporting software for data analysis against performance requirements in position domain was designed. Based on campaigns of static experimental measurements and detailed analysis of combined GPS/EGNOS performance against the demands, the level of performance is analysed, the findings are presented and conclusions are made. In the last part, the usage of permanent geodetic stations for regular evaluation of GNSS performance for civil aviation purposes is designed and verified, and the conclusions based on navigation performance evaluation of observations from all selected station in the Czech Republic.
Description
Citation
PTÁČEK, P. Výkonnost služby GNSS pro aplikace prostorové navigace civilního letectví v ČR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukční a procesní inženýrství
Comittee
prof. Ing. František Pochylý, CSc. (předseda) prof. Ing. Andrej Novák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Slavomír Vosecký, CSc. (člen) prof. Ing. Antonín Píštěk, CSc. (člen) doc. Ing. Jaroslav Juračka, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Zdeněk Karpíšek, CSc. (člen) doc. Ing. Miloslav Petrásek, CSc. (člen) doc. Ing. Vladimír Daněk, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-04-22
Defence
Téma DDP je aktuální, je zaměřeno na analýzu satelitních navigačních systémů pro civilní letectví. Řešení odpovídá cílům DDP. Doktorand prokázal schopnost vědecky pracovat. Práce přináší nový pohled na hodnocení výkonnosti GNSS pro účely letecké navigace.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO