Ink

Abstract
-ink- ink je malé nezávislé nakladatelství, které má v záměru vydávat studentskou (případně absolventskou) literaturu v úpravě mladých designérů a výtvarníků. Cílem nakladatelství je podpořit, realizovat a šířit projekty mladých, neetablovaných autorů a umělců a rozvíjet tak současnou mladou kulturní scénu. Dále pak podpořit komunitu umělců, která bude mít možnost setkávat se na akcích pořádaných nakladatelstvím - autorská čtení, křtest knih... Identita nakladatelství je ponechána otevřená, bude se utvářet postupně tím, co bude v nakladatelství vycházet. Značka je tedy často používaná jako podklad nebo razítko přes další materiály, dokumentární fotografie atd. K nakladatelství jsou zpracovány vizitky, záložky, razítko, balicí papíry, nálepky na balíčky a podoba plakátů k akcím nakladatelství. -Román Ďábel- Román Ďábel je první publikace vydaná nakladatelstvím ink. Autorem knihy je Jan Smutný, absolvent FaVU, grafickou úpravu a ilustrace ke knize jsem zpracovala já, jako součást své diplomové práce. Vizuální podoba knihy je inspirovaná gotickými knihami psanými texturou nebo bastardou a ilustrovanými dřevoryty. Cílem bylo vytvořit knihu zřetelně odkazující k této dobové vizualitě, ne ale knihu historizující. Proto jsou pro knihu vybrány nová, moderní písma Enigma a Lapture, která mají obě lomenou kresbu evokující gotická písma, a ilustrace jsou linkové, vektorové. Barevnost knihy je velmi strohá, kvůli tématu pracuji pouze s černou a podkladovou bílou barvou. Kniha byla vydána v nákladu 200 kusů. Distribuci organizujeme spolu s autorem sami pomocí spřátelených knihkupectví, osobního odběru v Brně a v Praze, možnosti poslání poštou.
-ink- ink is a small independent publishing house, that is aiming to publish student-written literature with graphic design and illustrations made by young designers and artists. Main goal of the publishing house is to support, execute and spread projects of young, not yet estabilished authors and artists and thus develop the contemporary art scene. The visual identity of the publishing house is left open, it is going to be created in time by the books that are going to be published by ink. The logo is often used as a background to posters, or a stamp over photographs. I'm letting the content to speak for it's brand, not the logo. I created business cards, bookmarks, a stamp, wrapping papers that are used for parcels as well as a background for posters, and stickers. Novel Devil Novel Devil is a first book published by ink. Author of the book is Jan Smutný, recent graduate of Faculty of Fine arts in Brno. Illustration and the overall design of the book are made by me. The design is inspired by gothic books written in textura or bastarda and illustrated with woodcuts. My aim was to create a book clearly referencing this visuality, but not a „retro“ or a historicist book. I tried to create a classical book with a modern twist. That's why I chose new, modern typefaces Enigma and Lapture and the illustrations are just vector lines. Because of the theme I work only with black and and background white colour. The book was published in 200 copies.
Description
Citation
VOMELOVÁ, L. Ink [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. .
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výtvarné umění - grafický design
Comittee
Mgr. Art. Žaneta Kögler (předseda) doc. MgA. Mikuláš Macháček (člen) MgA. Tereza Hejmová (člen) akad. soch. Zdeněk Zdařil (člen) MgA. Matěj Říčný (člen) PhDr. Pavel Ondračka (člen) doc. Mgr. Jan Zálešák, Ph.D. (člen) Mgr. Rostislav Koryčánek (člen) doc. MgA. Petr Babák (člen) MgA. David Karásek (člen) Mgr. Rostislav Koryčánek (člen) doc. MgA. Petr Babák (člen) MgA. David Karásek (člen)
Date of acceptance
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO