Simulace proudění vzduchu a stanovení trvalé tlakové ztráty pro normalizovanou clonu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá simulací průtoku vzduchu normalizovanou clonou. Jsou zde popsány průtokoměry se škrticími orgány využívající ke své funkci záměrného zúžení průtokového průřezu, a tím dojde k vyvolání tlakové diference před a za škrticím orgánem. Dále jsou popsány metody modelování turbulentního proudění a popsán software pro simulaci proudění od firmy Ansys. Na teoretickou část navazuje část praktická, která je zaměřena na určení trvalé tlakové ztráty způsobené clonou a na ověření délek uklidňujícího potrubí mezi clonou a tvarovkami.
This master’s thesis deals with the simulation of flow through the normalized orifice plate. There is described flow measurement with flowmeters, which reduces the cross-section of the pipe and causes the pressure difference before and after the flowmeter. Following is a description methods of modeling of turbulent flow and a description of software for the simulation of flow from the company Ansys. The theoretical part is followed a practical part, which is focused on determining the permanent pressure loss caused by the orifice plate and the verification of straight pipeline lengths between orifice and obstacle.
Description
Citation
ŠIMBERSKÝ, M. Simulace proudění vzduchu a stanovení trvalé tlakové ztráty pro normalizovanou clonu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kybernetika, automatizace a měření
Comittee
doc. Ing. Miloš Železný, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Petr Pivoňka, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Bradáč, Ph.D. (člen) Pplk. Ing. Radek Doskočil, Ph.D. (člen) Ing. Marie Havlíková, Ph.D. (člen) Ing. Petr Honzík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-10
Defence
Student obhájil diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO