Audiometrie čistými tóny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se v úvodu zabývá akustikou, konkrétně vybranými vlastnostmi zvuku. Zaměřuje se dále na anatomii sluchového aparátu a jeho funkci. Práce popisuje možnosti testování funkce sluchového orgánu a představuje současné používané metody vyšetření sluchu, zejména audiometrii čistými tóny. Součástí práce je návrh audiometru pro audiometrii čistými tóny, který je uveden v detailním blokovém schématu spolu se stručným popisem jednotlivých bloků. V dalších kapitolách jsou rozebrány dílčí obvody audiometru spolu s výpočty jednotlivých prvků. Závěrečná část práce se zabývá zhodnocením funkčnosti zařízení.
The presented master’s thesis deals with the acoustics, specifically with the selected characteristics of the sound. It focuses on the anatomy of the auditory system and its function. The work describes the testing approaches for an evaluation of the auditory organ function and introduces modern methods used for the hearing tests, especially pure tone audiometry. A part of the thesis is dedicated to a concept of an audiometer for pure tone audiometry, which is presented in a detailed block diagram along with a description of its working components. Included chapters describe the partial circuits of the audiometer supplemented by the calcuations of its individual elements. The concluding part of the thesis deals with the evaluation of the device’s functionality.
Description
Citation
MARŠÁLKOVÁ, L. Audiometrie čistými tóny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaromír Hubálek, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Michal Masařík, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Jaromír Baštinec, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-11
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Harabiš položil otázku: Jak je řešeno napájení přístroje? Proč je v hodnotách prahu slyšení hodnota -10 dB? Doc. Hubálek položil otázku: Jak funguje tvarovač signálu trojúhelník - sinus? Doc. Kozumplík položil otázku: Jakým způsobem byly ověřeny kmitočty výstupního signálu? Je jiná možnost tvarování signálu? Doc. Baštinec položil otázku: Na jak velkém vzorku byl výrobek testován? Studentka odpověděla na otázky členů komise a oponenta. Studentka obhájila diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO